Η «επικοινωνιακή στράτευση» του Γιάννη Λούλη στους κόλπους της Αριστεράς ξεκίνησε διακριτικά την εποχή του «αντιμνημονιακού» αγώνα, έπειτα από παρασκηνιακές συνεννοήσεις και ραντεβού του ιδίου με τον «μυστικοσύμβουλο» του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερό, στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Ο Θανάσης Καρτερός και κατόπιν και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης ήταν οι δύο άνθρωποι που εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2012-2015, τον συναντούσαν τακτικά και συνομιλούσαν συνεχώς μαζί του, προκειμένου να «αντλήσουν ιδέες και πολιτικά κόλπα» χρήσιμα για τη στρατηγική του κόμματος της Αριστεράς στην πορεία προς την εξουσία. Με τον Θ. Καρτερό ο Γιάννης Λούλης είχε στενή φιλία από τη δεκαετία του 1990, τότε που ο πρώτος, έχοντας αποχωρήσει από τον «Ριζοσπάστη», έγινε γενικός διευθυντής ειδήσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ του συγκροτήματος Αλαφούζου.

Ωστόσο, ο γνωστός επικοινωνιολόγος, έχοντας και τη «στάμπα» του καραμανλικού συμβούλου και αναλυτή, δεν ήθελε να ενταχθεί με όρους επαγγελματικής συνεργασίας στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα και η «συμμετοχή» του στον αγώνα της Αριστεράς είχε τον χαρακτήρα «φιλικής συνεισφοράς». Ενίοτε, επειδή αρθρογραφούσε και στην εφημερίδα «Ημερησία» του συγκροτήματος Μπόμπολα, που επίσης είχε κάνει στροφή υπέρ του Αλ. Τσίπρα, επιδιδόταν σε αβανταδόρικες αξιολογήσεις του για κάποιους χαρισματικού ηγέτη της Αριστεράς.

karteros_loulis
Ο Γιάννης Λούλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης απολαμβάνουν τον καφέ τους στο Ζάππειο και δείχνουν να συζητούν σε πολύ φιλικό κλίμα.

Αποθέωνε τον Τσίπρα

Μάλιστα, όταν ο Αλ. Τσίπρας, τον Σεπτέµβριο του 2014, ανακοίνωσε, υπό µορφή µανιφέστου, το περίφηµο πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Λούλης, σε ρόλο «επικοινωνιακού συνηγόρου», τον αποθέωνε, γράφοντας στην «Ηµερησία» πως για πρώτη φορά παρουσίασε ένα συγκροτηµένο πολιτικό αφήγηµα και πρόσθετε: «Το ότι έχει ωριµάσει πλέον πολιτικά είναι λοιπόν αναντίλεκτο». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως καθοριστικής σηµασίας ήταν και οι «συµβουλές» του προς την ηγεσία του κόµµατος και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα να δείχνει πως «ενσωµατώνεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ώστε να ακυρώσει το «όπλο» του αντιευρωπαϊστή, το οποίο χρησιµοποιούσε τότε εναντίον του ο Αντώνης Σαµαράς.

Εντονότερα υπέρ του Αλ. Τσίπρα άρχισε να εκτίθεται όταν η χώρα εισήλθε σε τροχιά εθνικών εκλογών και διόγκωσης των αποδοκιµασιών της κυβέρνησής του, µε αιχµή τη συµφωνία των Πρεσπών. Ετσι, λοιπόν, από τον Μάιο του 2018, µέσα από µια συνέντευξη που έδωσε στην «αριστερή» ΕΡΤ και στον δηµοσιογράφο Σεραφείµ Κοτρώτσο, άρχισε τους δηµόσιους επαίνους προς το πρόσωπο του Τσίπρα. «Το βέβαιο είναι ότι ο τελευταίος ήρθε εδώ για να µείνει. Ακόµα και αν χάσει τις επόµενες εκλογές, θα κερδίσει τις µεθεπόµενες. Είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα απαξίωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ηγείται ενός φθαρµένου κόµµατος και γυµνού από άποψη ικανότητας πολιτικού προσωπικού.