Τον προβληματισμό και την ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για την εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αυτές οι περιοχές εμφανίζουν ανησυχητικές τάσεις έξαρσης κοροναϊού.

«Όπου υπάρχει μικρότερη εμβολιαστική επίδοση οι περιοχές αυτές δείχνουν τάση για νέο κύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια περίοδο που οι περισσότερες περιοχές είναι εκείνες, που ανέμεναν οι επιστήμονες, κάποιες συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική επίδοση έχουν άλλα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

«Δεν μιλάω μόνο για έξαρση κρουσμάτων. Είναι οι περιοχές στις οποίες, παρατηρείται έξαρση βαρέων αλλά και ηπιότερων νοσηλειών», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν σε αυτές τις περιοχές αν θα ενεργοποιηθούν τοπικά lockdown.

Κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την «Σύμβαση Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19», ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε που θα καταθέσει τροπολογία που θα εισάγει το θεσμικό πλαίσιο ώστε το κράτος να προμηθευτεί θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων όταν τα συγκεκριμένα σκευάσματα λάβουν την τελική έγκριση.

Μάλιστα τόνισε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών ερευνών τα μονοκλωνικά δεν είναι για όλους αλλά κυρίως για όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο νόσησης, επισημαίνοντας  πως «Ακόμα και τώρα οι θεραπείες είναι σε φάση μη εγκριτική. Επειδή η φάση του Αυγούστου του 2021 δείχνει ότι σε πολύ συγκεκριμένα περιστατικά μπορεί να έχουν θετική εξέλιξη, ειδικά στο πρώιμο στάδιο της νόσου φέρνουμε το θεσμικό πλαίσιο. Για αυτό είναι αντιεπιστημονική προσέγγιση, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να δίνουμε μονοκλωνικά αντισώματα στις ΜΕΘ. Θα υπάρξει εγκριτικό όργανο που θα βγάλει τις ενδείξεις» συμπλήρωσε ο κ. Πλευρης.