«Οι πλήρως εμβολιασμένοι στη χώρα ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια 90 χιλιάδες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα τόνισε ότι «οι ημερήσιοι εμβολιασμοί κινούνται στους 25.000», ενώ εκτίμησε ότι θα αυξηθούν καθώς «θα γίνονται και εμβολιασμοί παιδιών από παιδιάτρους».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως το 93% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Επιπλέον, ανέφερε ότι «έχουν εμβολιαστεί 170.000 νέοι έως 17 ετών».

«Νομίζω ότι τελευταία και με τις δράσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάποιες σελίδες που δημιουργούσαν μια παραπληροφόρηση και μια λάθος εντύπωση έχουν περιοριστεί. Έχουν περιοριστεί οι εστίες που φόβιζαν έναν κόσμο με έναν τελείως αντιεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων αυτών», πρόσθεσε.

Για τους αντιεμβολιαστές, ο υφυπουργός είπε: «Θεωρώ ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι κάτω από το 20%, υπολογίζω ότι είναι γύρω στο 15% και είναι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε, έστω με αυτούς τους μικρούς ρυθμούς, συνεχείς προσθέσεις και θα πλησιάσουμε τα 7 εκατομμύρια, και με δεδομένο ότι υπάρχουν και αυτοί που έχουν νοσήσει θα είμαστε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό ο οποίος θα είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος».

«Θα περιέχονται τα πάντα»

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως μέσω της άυλης συνταγογράφησης εκδίδονται οι ιατρικές βεβαιώσεις που» θα αποτελέσουν το πρόπλασμα του ατομικού ιατρικού φακέλου στον οποίο θα περιέχονται τα πάντα».

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε χαρακτηριστικά: «Προσθέσαμε στις δυνατότητες που δίνει η άυλη συνταγογράφηση έξω από τα παραπεμπτικά σημειώματα και τις συνταγογραφήσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις. Οι συνταγογραφήσεις, τα παραπεμπτικά και οι ιατρικές βεβαιώσεις ουσιαστικά είναι το πρόπλασμα του ατομικού ιατρικού φακέλου τον οποίο χτίζουμε σιγά –σιγά όπου θα περιέχονται τα πάντα. Δηλαδή θα περιέχονται και οι εξετάσεις και οι νοσηλείες και τα αποτελέσματα των εξετάσεων οπότε ο καθένας από εμάς θα έχει πρόσβαση στα δικά του δεδομένα. Αυτό το αυτονόητο μέχρι τώρα δεν υπήρχε ως δυνατότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη και να πω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη η δυνατότητα, μπορεί ο καθένας από εμάς να μπαίνει και να βλέπει το σύνολο των συνταγογραφήσεων που έχει γίνει από το 2012 μέχρι σήμερα».

«Περιορίστηκε το φαινόμενο»

Ανέφερε επίσης ότι «έχει περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού ή νόσησης» και έστειλε το «μήνυμα» πως «όσοι εμπλέκονται στα πλαστά πιστοποιητικά θα βρεθούν».

Συγκεκριμένα, είπε: «Έχει περιοριστεί πάρα πολύ το φαινόμενο από τους λίγους επίορκους που υπήρχαν οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σύστημα για να μπορέσουν να κάνουν καταχωρήσεις ψευδών βεβαιώσεων. Τρύπα στο σύστημα δεν υπήρχε δηλαδή δεν υπήρχε ένα ευάλωτο σημείο στο σύστημα που μπορούσε κάποιος από έξω να έρθει και να εκδώσει ένα πιστοποιητικό πλαστό. Λόγω του ψηφιοποιημένου συστήματος εντοπίσαμε πολύ εύκολα αυτές τις περιπτώσεις και ήταν εύκολο να τις διαπιστώσουμε, ειδικά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς μετά τον Ιούλιο υπήρχε διαθεσιμότητα εμβολίων παντού, ο καθένας μπορούσε να εμβολιαστεί στον τόπο στον οποίο βρισκόταν. Όταν βλέπαμε ξαφνικά κάποιον που δεν είχε λόγο ενώ υπηρετεί σε ένα νοσοκομείο πχ στη Θεσσαλονίκη να εμβολιάζεται σε ένα Κέντρο Υγείας στην Καρδίτσα για παράδειγμα καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί την υποψία ότι κάτι μη νόμιμο ίσως συνέβη εκεί οπότε ελέγξαμε και ελέγχουν οι αρμόδιες αρχές όλες αυτές τις περιπτώσεις. Όλους αυτούς θα τους βρούμε».