«Η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας θα οδηγήσει στην στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Ακόμη ανέφερε πως ως την αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες οι πληγέντες δικαιούνται επιδότηση ενοικίου ενώ θα μπορούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέλαβε μια ΔΕΗ την οποία τη μετέτρεψε σε κάρβουνο.
Τέλος όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σημείωσε πως σε αυτή τη φάση η συζήτηση έχει κλείσει και η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την Ελληνογαλλική συνεργασία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Είναι μια φωτεινή μέρα τουλάχιστον για την ελληνογαλλική συνεργασία αλλά και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η στρατηγική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα δεν περιορίζεται σε μια πρόκληση η οποία έχει να κάνει με ένα γείτονα, έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής και σε βάθος συμμαχίας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο κι άρα και τα συμφέροντα που έχει και η Ελλάδα και η Γαλλία σε μια Ευρώπη που αλλαζει και γι’ αυτο έβαλα και το πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, μιας χειραφέτησης δηλαδή και στη εξωτερική πολιτική. Και η Ελλάδα και η Γαλλία θα παίξουν έναν σοβαρό ρόλο τα επόμενα χρόνια σε αυτό».

Αναφορικά με τους σεισμοπαθείς της Κρήτης, ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Θα εφαρμόσει το πλαίσιο της στρατηγικής αρωγής που εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους, δηλαδή την πολυ απλοποιημένη διαδικασία και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα καταβάλει αποζημιώσεις στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν με τη δήλωση τους. Αποζημιώσεις οι οποίες είναι σημαντικές, πρώτη φόρα που τόσο υψηλές προκαταβολές δίνονται για φυσικές καταστροφές, το ίδιο θα ισχύσει για τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στην Κρήτη. Τα πόσα θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

«Υπήρχαν διάφορες αποζημιώσεις για το υπουργειο Εσωτερικών που μπορω να σας μιλήσω εγώ, η κοινωνική προστασία που αφορούσε τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και την οικοσκευή θα καταβληθεί στα ποσά όπως προβλεπόταν ακριβώς για τους πυρόπληκτους. 6.000-4.000 και 2.000 ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του σπιτιού που θα πιστοποιήσει αρμόδια η διεύθυνση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ηδη από σημερα είναι εκεί τα συνεργεία για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτίρια και η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τον πρωθυπουργό θα ακούσετε ποτέ θα μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν τα αιτήματα τους για να πάρουν τις αποζημιώσεις πάρα πολύ γρήγορα. Για δε το σοβαρό θέμα της στέγασής τους εν όψει του χειμώνα υπάρχουν διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων είναι τα τοπικά ξενοδοχεία, υπάρχει η επιδότηση ενοικίου και υπάρχουν οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν, αν χρειάζεται σε κάποια σημεία, τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ μέχρι να μπορέσουν να γίνουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών στις κατοικίες. Αυτό που έχουμε δείξει και με τον προηγούμενο σεισμό που είχαμε τον Μάρτιο στην περιοχή της Θεσσαλίας, κινηθήκαμε σχετικά γρήγορα και στο θέμα των καταγραφών και στο θέμα των αποζημιώσεων αλλά και στο θέμα των κατεδαφίσεων που ήταν ένα θέμα που ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν το είχε αντιμετωπίσει και τώρα αντιμετωπίζεται μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών με ενίσχυση στους δήμους για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση παρέλαβε μια ΔΕΗ η οποία ήταν χρυσός και τη μετέτρεψε σε κάρβουνο. Έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας ... Η τιμή της μετοχής της πριν τις εκλογές του Μαΐου του ΄19 ήταν 1,40, σήμερα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ να έχει ξεπεράσει τα 10€ η τιμή της μετοχής και μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου να είναι κοντά στα 8 ευρώ».

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι βλέπουν ότι η ΔΕΗ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και αντί να είναι μια χρεοκοπημένη εταιρεία μπορεί να είναι μια πολύ καλή νύφη που μπορεί να προσελκύει από στρατηγικούς επενδυτές 750 εκ. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την ώρα που το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχό της. Και μάλιστα τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε για αποπληρωμή χρέους όπως έλεγε η αρχική συμφωνία που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει αλλά θα πάει στην ενίσχυση της εταιρείας ώστε να μπορεί είναι πιο ανταγωνιστική στο μέλλον και να προσφέρει καλύτερα τιμολόγια στους καταναλωτές», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα μπορέσουν τα τιμολόγια να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ο υπουργός απάντησε: «Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις των επόμενων μηνών υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και άρα θα συγκρατηθούν οποιεσδήποτε ανατιμήσεις έρχονται από το εξωτερικό λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας παγκοσμίως. Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα ακριβώς επειδή τα κεφάλαια θα έρθουν να επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικά σε πηγή ενέργειας που είναι φθηνότερη από τη σημερινή,-θυμίζω πόσο έχουν φτάσει οι εκπομπές ρύπων και πόσο αναμένεται ακόμα να αυξηθούν και για αυτό το λόγο άλλωστε προχωρούμε σε μια επιθετική πολιτική απολιγιτοποιήσης- δείχνει αυτή η συγκράτηση του κόστους που θα έρθει από ανανεώσιμες πηγές ότι μπορούν να συγκρατηθούν τα τιμολόγια σε βάθος χρόνου. Είναι πιο ανταγωνιστική εταιρεία, μεγαλύτερη ασφάλεια για τον καταναλωτή και καλύτερο παιχνίδι στην αγορά ενέργειας και μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ενέργειας που βλέπουν μια εύρωστη κρατική εταιρεία».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, δήλωσε: «Προς το παρόν αυτή η συζήτηση έχει κλείσει τον κύκλο της, αν ξανανοίξει αυτός ο κύκλος θα μιλάμε για άλλες πιο δυσάρεστες καταστάσεις στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και πάντα μετά από εισήγηση των ειδικών. Αυτή τη στιγμή σε αυτό που δίνουμε σημασία είναι στο να πείσουμε και τους τελευταίους οι οποίοι είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε νωρίτερα η πολιτεία να έχει αντιδράσει στα fake news για τον κοροναϊό, απάντησε: «Η διασπορά fake news και ο ανορθολογισμός ήταν διάχυτος στο διαδίκτυο για πολύ καιρό αλλά η προτροπή με νομικές υποτίθεται συμβουλές, με εξαπάτηση, με την υφαρπαγή αρκετών χρημάτων για να μπορέσει κανείς να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε τερτίπι για να μην εμβολιαστεί είναι ένα φαινόμενο σχετικά των τελευταίων εβδομάδων και νομίζω ότι η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα κινητοποιήσει εκείνες τις δυνάμεις που χρειάζονται για να αποκαλυφθούν αρχικά και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εκ των υστέρων όσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν αφελείς ανθρώπους ή ανθρώπους που έρχονται από θεωρίες συνωμοσίας».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε αντίστοιχες έρευνες να γίνουν και στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Σαφέστατα ναι και ήταν ένα από τα ζητήματα που μας είχε απασχολήσει και τον Ιούλιο όταν κάναμε μια προσπάθεια να περιοδεύσουμε την Ελλάδα, να μιλήσουμε με όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους μεταξύ των οποίων και τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και τους ιατρικούς συλλόγους ώστε να θέσουν προ των ευθυνών τους τα μέλη τους».