Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία οργάνωσης των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, μετά την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Καταστατικού του κόμματος να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί, στις 12 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια αναμένεται η επικύρωση των ημερομηνιών διεξαγωγής των εκλογών, η οποία θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου όταν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Σήμερα ή αύριο Τετάρτη θα διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης, αν δηλαδή θα γίνει με φυσική παρουσία των μελών ή αν κάποιοι θα λάβουν μέρος ψηφιακά.

Πλέον οι υποψήφιοι έχουν ριχτεί στη μάχη της συλλογής υπογραφών καθώς για να κατατεθεί μια υποψηφιότητα απαιτούνται οι υπογραφές είτε 5.000 μελών του ΚΙΝΑΛ είτε του 15% των μελών του οργάνου.

Παρότι η αρχική σκέψη ήταν η συλλογή υπογραφών να ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου με ενδεχόμενη παράταση 1-2 ημερών, τελικά η καταληκτική ημερομηνία θα είναι στις 15 Οκτωβρίου.

Την Κυριακή, θα αποφασιστεί και η διεύρυνση της ΕΔΕΚΑΠ από 11 σε 15 μέλη, καθώς κάθε υποψήφιος θα έχει τον δικό του εκπρόσωπο.

Η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε επίσης:

-Να ορίσει Νομαρχιακές Επιτροπής συντονισμού - εν είδει εφορευτικών επιτροπών ανά τη χώρα. Εδώ δεν υπήρξε ομοφωνία καθώς διαφώνησε η πλευρά Ανδρουλάκη.

-Να ορίσει ως αντίτιμο για την ψηφοφορία μέλους ή φίλου το ποσό των 3 ευρώ για τον πρώτο γύρο και 1 ευρώ για τον β' γύρο. Επίσης δεν υπήρξε συμφωνία καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη θα πιέσει να απαιτούνται δύο ευρώ στην πρώτη Κυριακή.

-Το εκλογικό σώμα της δεύτερης Κυριακής θα είναι το ίδιο με της πρώτης, όπως έγινε και το 2017.

Στη συζήτηση που έγινε στην ΕΔΕΚΑΠ υπήρχαν και απόψεις να οριστούν οι εκλογές λίγο νωρίτερα, αλλά όλοι συγκατένευσαν τελικά στις δύο προαναφερθείσες ημερομηνίες, ώστε να μη συμπέσουν οι εκλογές με τις πανελλαδικές αρχαιρεσίες των δικηγόρων, 26-27 Νοεμβρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη σύνθεση της νομαρχιακής επιτροπής συντονισμού και την διαμόρφωση ποσού συμμετοχής των ψηφισάντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΚΑΠ ασχολήθηκε και με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, λόγω πανδημίας, με στόχο να τηρηθούν στο ακέραιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα εν μέσω της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν περισσότερα εκλογικά τμήματα από τις εκλογές του 2017, ενδεχομένως να φτάσουν τα 1200 σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, όσα τμήματα συγκέντρωσαν 250 άτομα στην προηγούμενη διαδικασία θα πρέπει αυτή την φορά να «σπάσουν» ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, θα χρειαστούν περισσότερα τάμπλετ με τα οποία θα γίνεται η επικαιροποίηση των στοιχείων του κάθε πολίτη με το υπουργείο Εσωτερικών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και να αποφευχθούν ευτράπελα όπως η διπλοψηφία. Έχει γίνει ήδη η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την τεχνική διεκπεραίωση όλων αυτών των θεμάτων.

 Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, υποψήφιοι είναι η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης. Αν δεν υπάρξει κάποιο όνομα έκπληξη, οι 4 υποψήφιοι θα αναμετρηθούν τον Δεκέμβριο.