«Στη Γερμανία έχουμε αλλαγή πολιτικής σελίδας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα των ψηφοφόρων στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν δυσκολίες συνεννόησης με την νέα γερμανική κυβέρνηση.
Τέλος αναφορικά με την προχθεσινή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι στη ΝΔ έχουμε σεβασμό στους πρώην αρχηγούς του κόμματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Αυτό το οποίο φαίνεται από τις χθεσινές εκλογές είναι ότι έχουμε μια αλλαγή σελίδας. Μια αλλαγή σελίδας σε σχέση με τα κόμματα, δεν νομίζω ότι έχουμε αλλαγή σελίδας σε σχέση με τις πολιτικές. Δεν νομίζω δηλαδή ότι είναι τόσο βαθιές οι διαφορές ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες ώστε να λέμε ότι η αλλαγή αυτή είναι τόσο δραματική και η Γερμανία θα κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση».

Για τους σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Μπορεί να μην είναι τόσο αυστηροί στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι δύσκολο να πούμε η κυβερνηση τρικομματική που θα δημιουργηθεί -αν τελικά καταλήξει να είναι μια κυβέρνηση μεταξύ φιλελευθέρων, πρασίνων και σοσιαλιστών, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι βέβαιο- ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι και τόσο χαλαρή στα δημοσιονομικά όταν οι Φιλελεύθεροι έχουν ως υπ’ αριθμό ένα θέμα τη δημοσιονομική σταθερότητα. Και έχουνε μπροστά τους έναν πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο για τον οποίο χρόνια μιλάνε οι γερμανοί αλλά τώρα φαίνεται οτι παίρνει σάρκα και οστά, κι αυτός είναι ο πληθωρισμός. Γιατί μπαίνουμε σε μια περίοδο πληθωρισμού όλη η ευρωζώνη αυτό θα οδηγήσει σε καινούργιες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του φαντάσματος το οποίο ιδιαίτερα στη Γερμανία θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη απειλή στην οικονομική πολιτική».

Αναφορικά με την άνοδο των πράσινων και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την κλιματική κρίση στη Γερμανία, ο υπουργός επισήμανε: «Αυτό δεν είναι μόνο στη Γερμανία, αυτό φαίνεται σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης ανάπτυξης είναι το υπ’ αριθμό 1 θέμα στην ατζέντα των νέων ψηφοφόρων των κάτω των 35 ετών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για αυτο και η Ευρώπη αποφάσισε να βάλει τόσο ψηλά τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης. Όλη η νέα γενιά ζητάει άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αυτό σίγουρα θα χαράξει νέες πορείες ιδιαίτερα στο ενεργειακό μίγμα το οποίο χρησιμοποιεί η Γερμανία και το οποίο θα επηρεάσει και τις δικές μας πολιτικές γιατί και εμείς είμαστε σε μια κατάσταση όπου φεύγουμε από την παραγωγή του λιγνίτη και πηγαίνουμε σε άλλες μορφές ενέργειας πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον».

«Θα είναι και η επόμενη γερμανική κυβέρνηση μια κυβέρνηση με την οποία θα έχουμε σε πολλά σημεία δυσκολίες συνεννόησης ακριβώς γιατί υπάρχουν διαφορετικές ατζέντες οι οποίες εξυπηρετούνται από το Βορρά και το Νότο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επηρεάσει την ελληνική πολιτική σκηνή η νίκη των σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει, το Ντε Λίνκε που είναι το κόμμα με το οποίο συνδέεται γιατί δεν συνδέεται με τους Σοσιαλδημοκράτες ο κ. Τσίπρας, το Ντε Λίνκε και η αριστερή ατζέντα έπεσε κατά 50%, έπεσε στα όρια του μπαίνω – δεν μπαίνω στη Βουλή».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να γίνει ένας Όλαφ Σολτς, ανέφερε: «Ο κ.Σολτς είναι ένας πετυχημένος υπουργός Οικονομικών σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού όπου το πρόσωπό του εγγυάται τη συνέχεια μιας πολιτικής και όχι την ανατροπή της. Δεν πήγε να πει ότι θέλουμε τη μεγάλη δραματική και ουσιαστική αλλαγή στη Γερμανία, δεν μίλησε ενάντια στον εαυτό του, το αντίθετο είπε ότι θα κάνουμε βελτιώσεις στην πολιτική την οποία υπηρετήσαμε. Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται με μια ατζέντα με την οποία ξεχνάει τι έχει ψηφίσει προχθές για να κάνει κριτική χθες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΔΕΗ, ο ίδιος ψήφισε τη μεταφορά στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ και μιλάει ενάντια στο ξεπούλημα όταν η ΔΕΗ έχει φτάσει στην υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία την τελευταία δεκαετία».

Αναφορικά με την παρέμβαση Σαμαρά, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Στη ΝΔ έχουμε έναν πολύ μεγάλο σεβασμό στους πρώην αρχηγούς μας και αυτό φάνηκε από αυτό που παρουσιάζει ο κ. Σαμαράς ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί πήγαμε να ακούσουμε τον κ. Μητσοτάκη μαζί γιατί στηρίζουμε την κυβέρνησή του και δεν είμαστε ούτε διαγραμμένοι, ούτε αποδιοπομπαίοι τράγοι στα ίδια μας τα κόμματα. Τρέφω σεβασμό απέναντι στον κ. Σαμαρά, ακούω πάντοτε με προσοχή αυτά τα οποία λέει και βρίσκομαι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη στηρίζοντας το έργο του».