«Η Άγκελα Μέρκελ διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση με τρόπο που οδήγησε στη συνοχή της ΕΕ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφου Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις φοβούμενες το πολιτικό κόστος δεν είχαν λάβει μέτρα ώστε να αποτραπούν τα μνημόνια.

Παράλληλα σημείωσε πως θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ την εβδομάδα σε κάθε ανεμβολίαστο δημόσιο υπάλληλο που αρνείται να κάνει διαγνωστικό τεστ.

Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως έχουμε 76% εμβολιασμένων με τις 2 δόσεις ή ανθρώπων που έχουν νοσήσει και 4% που έχει κάνει την πρώτη δόση σημειώνοντας πως ένα 20% δεν έχει εμβολιαστεί.

Επιπρόσθετα ο κ. Βορίδης ανέφερε πως από την ερχόμενη Δευτέρα «θα λειτουργεί και το ψηφιακό σύστημα», μέσα από το οποίο θα κατοχυρώνεται το αποτέλεσμα του τεστ, διευκρινίζοντας πως σε περίπτωση που δεν κάνει το τεστ θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα αφαιρείται από τη μισθοδοσία.

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, απάντησε πως δεν έχει ξαναδεί κυβέρνηση να είναι πάνω από 12 μονάδες από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν θα του λείψει η κα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Προφανώς γιατί η κα Μέρκελ συνδέθηκε με πολύ κρίσιμα γεγονότα και διαχειρίστηκε και μεγάλες κρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Η αποτίμηση θεωρώ ότι πάντοτε πρέπει να γίνεται σε ένα τρίτο χρονο υπό την έννοια ότι προφανώς θα αξιολογηθεί η στάση της σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία υπήρξαν κρίσιμα για την πορεία της ΕΕ. Το γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα θα της πιστωθεί είναι ότι χειρίστηκε τη δημοσιονομική κρίση η οποία άγγιξε πολλές χώρες και δυσκόλεψε πάρα-πάρα πολύ την Ευρώπη, τη χειρίστηκε με έναν τρόπο που τελικά διατήρησε την ευρωπαϊκή συνοχή».

ΔΗΜ.: Στο όνομα της συνοχής και εμείς φάγαμε ένα τρίτο μνημόνιο... Μας τιμώρησε ή δεν μας τιμώρησε η κα Μέρκελ;

«Δεν πείθομαι εύκολα εγώ στον τιμωρητέο χαρακτήρα, δηλαδή ότι κάποιος τα έκανε αυτά για να μας κάνει ''ντα'' γιατί ήμασταν
κακά παιδιά. Αντιθέτως θεωρώ ότι η πραγματικότητα η δημοσιονομική της χώρας πολύ πριν απαιτούσε από το πολιτικό σύστημα να έχει πάρει πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Το πολιτικό σύστημα λοιπόν γιατί κάθε φόρα δεν επιθυμούσε να αναλάβει το κόστος αλλά και να εξηγήσει γιατί ειναι ένα ερώτημα αν υπάρχει κόστος. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όταν μιλάς με ειλικρίνεια στο λαό, όταν του λες καθαρά τι είναι αυτό που θες να κανείς και σε ποια κατεύθυνση θες να κινηθείς ο λαός σε παρακολουθεί και σε στηρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Απλώς τα πράγματα πρέπει να είναι καθαρά, πρέπει να είναι αιτιολογημένα, πρέπει να εξηγείς γιατί πρέπει να γίνει καθε φόρα το κάθε πράγμα, πρέπει να έχουν μια συνοχή και εκεί είναι προφανώς οτι αξιοποιείται από τον λαό μας και οι εμπειρίες που αποκτά από κάποιους που του λέγανε ότι τα πράγματα κάθε φόρα θα είναι πιο εύκολα ή υπάρχουν άλλοι δρόμοι ή υπάρχουν άλλες δυνατότητες. Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε το λαό μας πάρα πολύ όμως αυτό είναι και κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει για να μην φτάσουμε στην πτώχευση. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει πολύ πριν», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι στην περίπτωση που κερδίσουν οι σοδιαλδημοκράτες στη Γερμανία θα αλλάξει η γερμανική πολιτική στρατηγική, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Η συζήτηση η οποία θα ανοίξει στην μετα-covid εποχή θα είναι για τον ρυθμό επαναφοράς στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί τα ποσά τα οποία έχουν δαπανηθεί για να στηριχτούν οι οικονομίες προφανώς μεταμορφώνονται σε δημόσια χρέη, μεταμορφώνονται σε χρέη των κρατών. Άρα λοιπόν τι θα γίνει με αυτό το οποίο ονομάζεται παγκόσμιο χρέος θα είναι μια δημόσια συζήτηση».

Αναφορικά με πρόστιμο των 300 ευρώ στους ανεμβολίαστους δημόσιους υπαλλήλους που αρνούνται να κάνουν το διαγνωστικό τεστ, σημείωσε: «Το 76% των εργαζομενων στη δημόσιο έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει. 4% έχει κάνει την πρώτη δόση. Αυτά τα νούμερα εμφανίζουν και μια δυναμική γιατί εξαιτίας του ότι έχουν γίνει υποχρεωτικά τα τεστ αρκετός κόσμος πάει και εμβολιάζεται για να μην έχει την υποχρέωση της διαρκούς προσκομίσεως του τεστ το οποίο είναι και μια δαπάνη. Όσοι δεν εμβολιάζονται έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν ένα rapid test την εβδομάδα. Η υποχρέωση αυτή γεννήθηκε στις 13/9, εντός της πρώτης εβδομάδος 13/9 με 20/9 θα έπρεπε να έχει φέρει κάποιος όποια χρονική στιγμή θέλει ένα rapid».

«Αυτή τη στιγμή το τεστ το φέρνει και το επιδεικνύει στη διεύθυνση προσωπικού της υπηρεσίας του και αυτή έχει την υποχρέωση του ελέγχου. Από την επόμενη Δευτέρα αυτό θα σηκώνεται σε μια εφαρμογή, τις τεχνικές λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουμε. Σε περίπτωση που κάποιος δεν κάνει το τεστ για κάθε παράλειψη, δηλαδή την εβδομαδιαία του παράλειψη, θα επιβάλλεται ένα διοικητικό πρόστιμο 300€ το οποίο θα καταλογίζεται και θα αφαιρείται από τη μισθοδοσία του», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Έχουμε μια πρώτη εικόνα από χθεσινούς ελέγχους είναι ότι υπάρχει συμμόρφωση δηλαδή χθες στις υπηρεσίες που έγινε έλεγχος είχαν προσκομιστεί τα τεστ», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις και αν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης επισήμανε: «Θεωρώ ότι δεν έχουμε ξαναδεί κυβέρνηση η οποία στα 2,5 χρόνια να είναι πάνω από την αντιπολίτευση στις 12 μονάδες. Είκοσι χρόνια στην πολιτική τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Τα ποιοτικά προφανώς είναι επηρεασμένα, και λογικό είναι, από τη μεγάλη δυσκολία που είχαμε στις πυρκαγιές και η οποία προφανώς επηρεάζει και ταυτόχρονα τα δημοσκοπικά θα τα ξαναμετρήσουμε όταν πια έχει εμπεδωθεί και έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη γιατί υπάρχουν και οικονομικά δεδομένα».

Για τις εκλογές, ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος αν θέλει εκλογές λεει «είναι απόφαση του πρωθυπουργού, δεν ζητάω». Ο Πρωθυπουργός λεει ''εκλογές στη συνταγματική προθεσμία'' άρα κανείς δεν ζητάει εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει και προχωράμε», κατέληξε.