Σε εκτόνωση της κρίσης που προκάλεσε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη οδήγησε η απολογητική στάση του κ. Ελπιδοφόρου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει απόψε στις 8 στα γραφεία του ΟΗΕ, όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός για την προγραμματισμένη ομιλία του στις 11 το βράδυ.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Σκάι.

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Έντονη αντίδραση της Αθήνας  


Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και η αναδίπλωση του κ. Ελπιδοφόρου οφείλεται στην έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ground Zero, όπου θα κατέθετεστεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και να ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι εργασίες της ανοικοδόμησής του βρίσκονται κοντά στην αποπεράτωση.

Οι τόνοι έπεσαν μετά την δήλωση με την οποία ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα δίπλα στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».




















Όσον αφορά το παρασκήνιο που προηγήθηκε πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην προσπάθειά του να ρίξει τους τόνους ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε απαιτήσει να είναι εκείνος που θα προσφωνούσε τον κ. Μητσοτάκη, απαίτηση που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.