Την ώρα που ο επί σειρά ετών άτυπος καθοδηγητής της ομάδας των «53+», Ευκλείδης Τσακαλώτος, δείχνει να έχει εγκαταλείψει την ιδέα να τεθεί επικεφαλής ενός οργανωμένου σχήματος εσωτερικής αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ηγετική κινητικότητα που επιδεικνύει με κομψό και μετρημένο τρόπο ο πιο δημοφιλής βουλευτής της Αριστεράς και τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως «υπαρχηγός» της ομάδας των «53+» και της Αριστερής Πτέρυγας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που με τη στάση του αποκήρυξε τις λογικές του «νεοαυριανισμού» και το χυδαίο αντιπολιτευτικό ύφος που εκπορευόταν από την Κουμουνδούρου έναντι των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος με «αγγελιοφόρο» της γραμμής της «συκοφαντίας των άλλων και των πάντων» τον υφιστάμενό του στο υπουργείο Υγείας, Παύλο Πολάκη, κατά την περίοδο 2016-2019.

Θετικές ψήφοι

Εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ο Ρεθυμνιώτης πολιτικός, που δεν φημίζεται για το αψύ του ύφος και την αγριάδα του, καταφέρνει να συγκεντρώνει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης τις περισσότερες θετικές ψήφους από όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί την πρωτιά του δημοφιλέστερου πολιτικού της Aριστεράς.

Ως υπουργός Υγείας δεν μπήκε στον πειρασμό να «ποινικοποιήσει» με αβάσταχτη ελαφρότητα την πολιτική των προκατόχων του, ενώ ακόμα και στην υπόθεση Νovartis κράτησε αποστάσεις, όταν το τότε Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε τον Παύλο Πολάκη να κάνει όλο το επικοινωνιακό παιχνίδι με την εκτόξευση τυφλών καταγγελιών που στην πορεία κατέπεσαν από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Άρνηση

Ειδικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ανδρέας Ξανθός, αν και ήταν υπουργός Υγείας, ουδέποτε τοποθετήθηκε δημοσίως με αναφορές ότι γνώριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Νοvartis, όπως έκανε ο Παύλος Πολάκης, αλλά ούτε και τον καλούσαν σε εμπιστευτικές συσκέψεις με Παπαγγελόπουλο και Παππά στο πρωθυπουργικό γραφείο για το ίδιο θέμα, που στόχο είχε πώς θα μεθοδευτεί η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίως, αρνιόταν να υιοθετήσει τη γραμμή του «να βάλουμε και κανέναν φυλακή, για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές».

Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να υποτροπιάσει και να κινηθεί με όρους «κανιβαλισμού» προσώπων και καταστάσεων, όποτε έπρεπε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έδινε μάχες για να μην εκτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ατραπούς της ανυποληψίας στα μάτια της επιστημονικής κοινότητας, καθώς στα social media υπερτερούσε ο καχύποπτος λόγος του Παύλου Πολάκη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πρώτη προειδοποιητική βολή

Την πρώτη προειδοποιητική βολή στο θέμα αυτό ο Ανδρέας Ξανθός την έριξε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για την Υγεία, πριν από λίγους μήνες. Σε αυτήν την εκδήλωση ο Παύλος Πολάκης ήταν απών, αλλά με τον δικό του τρόπο έριχνε διάφορες «σπόντες» για ένα πρόγραμμα που έφερε την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού.

Ωστόσο, ο τελευταίος στην γκρίνια που καλλιεργούσε ο πάλαι ποτέ υφιστάμενός του έδωσε την εξής απάντηση: «Ο τρόπος που διαβουλευτήκαμε με πρόσωπα πέραν του στενού κομματικού μας χώρου, αυτό το ύφος και αυτό το περιεχόμενο προγραμματικής παρέμβασης, κατά την άποψή μου, διευρύνει το μήνυμα.
Δεν απευθύνεται μόνο στο στενό κομματικό ακροατήριο. Βάζει ανθρώπους που έχουν κλείσει τα αυτιά τους να τα ξανανοίξουν και να ακούσουν, δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής συσχετισμών και συνειδήσεων. Αυτή είναι η γραμμή που κερδίζει και εδώ βάζω μια τελεία», δήλωνε με νόημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Ξανθός, έχοντας κερδίσει στις δημοσκοπήσεις την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, ήταν αυτός που με τον αέρα του αξιόπιστου πολιτικού απαίτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει ένα τέλος στο σίριαλ με τον εμβολιασμό του Παύλου Πολάκη.

Ήταν, δηλαδή, ο άνθρωπος που έφερε στα όργανα του κόμματος τις «αντιεμβολιαστικές πιρουέτες» του αψύ Κρητικού, ώστε ο τελευταίος να πάψει να παριστάνει τον αμφισβητία της επιστημονικής κοινότητας. «Αν δεν τρυπήσουμε το μπράτσο του Πολάκη, θα ξεφουσκώσουμε και άλλο στις δημοσκοπήσεις», ήταν το μήνυμα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και καθυστερημένα.