Με αφορμή τα υψηλά κρούσματα κοροναιού στα σχολεία τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αναθεωρήσει το πρωτόκολλο 50+1  (σ.σ. για να κλείσει μια τάξη θα πρέπει να νοσούν από κοροναϊό τα μισά παιδιά συν ένα επιπλέον)  που ισχύει σήμερα.

«Η κατάσταση ξεφεύγει με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να νοσούν βάζοντας σε κίνδυνο και τα ηλικιωμένα άτομα τα οποία βρίσκονται στις οικογένειες » λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση σε όσα είπε το μέλος της επιτροπής Λοιμοξιολόγων, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, λέγοντας ότι το κλείσιμο ενός τμήματος αν μολυνθούν πάνω από τους μισούς μαθητές είναι υπό σκέψη.

«Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών, για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ αν υπάρχουν 10 - 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό. Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο, όσα τεστ κι αν διενεργούνται;» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο τομέαρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με δήλωση του επισημαίνει ότι «επανειλημμένα έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Μόλις χθες από το βήμα της Βουλής έκανα την ίδια έκκληση.

Δυστυχώς, η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας, επιμένει πεισματικά στο αντίθετο. Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα», αναφέρει ο κ. Φίλης και συνεχίζει: «Σήμερα ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε... πλήγμα του «κύρους» της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες».