Τα ξημερώματα αναμένεται να καταφθάσει στη Νέα Υόρκη φτάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για έναν κύκλο επαφών με ξένους ηγέτες και γνωστούς επιχειρηματίες.

«Γεμάτο» το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αποσκοπούν στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Επί του παρόντος, δεν προβλέπεται συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να την προαναγγείλει, καθώς τα προγράμματα των δύο ανδρών δεν συμπίπτουν.

Ειδικότερα, η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη στιγμή που θα φτάσει στη Νέα Υόρκη μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ όταν θα ολοκληρώσει στο Παρίσι μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις εκτός συνόρων, είναι γεμάτη.

Πιο συγκεκριμένα, μια ματιά στα προγραμματισμένα ραντεβού αρκεί για να αντιληφθεί το διπλό στόχο του Έλληνα πρωθυπουργού να ενισχύσει τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας και παράλληλα να στείλει νέο μήνυμα σε επενδυτές κολοσσούς να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν και αφρικανούς αρχηγούς κρατών όταν μόλις χθες μίλησε για τις σημαντικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Αφρική. Με το βλέμμα στις εκλογές στη Λιβύη τα ερχόμενα Χριστούγεννα θα δει τον μεταβατικό πρόεδρο Μοχάμεντ Αλ – Μένφι ενώ το κυπριακό και η κλιματική κρίση θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες .

«Δε συμπίπτει το πρόγραμμα με Ερντογάν»

Εξέχουσας σημασίας είναι η συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου, Ντέιβιντ Χάρις, και οι συναντήσεις του με σημαντικούς παράγοντες στην παγκόσμια σκακιέρα όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Μπράντ Σμιθ και ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Τέλος, με τον Ερντογάν δεν φαίνεται να συμπίπτουν τα προγράμματά τους παρ'ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να την προαναγγείλει, κάτι που έκανε και για συνάντηση που επίσης δεν έχει κλειστεί με τον Τζο Μπάιντεν. «Όχι, όχι δεν θα γίνει συνάντηση με τον Ερντογάν και ούτε ήταν στο πρόγραμμα να γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο για τον απλούστατο λόγο ότι η παρουσία των δύο ηγετών στην Αμερική δεν συνέπιπτε», δήλωσε στον Real Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στη στάση που θα κάνει στο Παρίσι επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα δειπνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και λόγω του ψυχρού κλίματος του Γάλλου Προέδρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο και μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας με τις ευλογίες του Τούρκου Προέδρου.