«Έχουμε κατακτήσει στο ΣΥΡΙΖΑ μια κουλτούρα διαλόγου δημοκρατικού επομένως θεωρώ ότι έχοντας βέβαια την αυτογνωσία να αποφεύγουμε αυτογκόλ, δεν πρέπει από την άλλη μεριά να καταργούμε και αυτή τη δυνατότητα δημοκρατικής συζήτησης που έχουμε».

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, αναφορικά με τις απόψεις του Στέλιου Κούλογλου περί ισσοπαλίας Μητσοτάκη - Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε μπορούσε να δώσει λαβή για παρεξηγήσεις, επομένως αυτό όπως ο ίδιος δήλωσε θα πρέπει να το αποφεύγουμε όλοι ακριβώς για να μην δημιουργούμε επικοινωνιακά γεγονότα εκεί που δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε τη στρατηγική της ούτε την τακτική της. Ήταν στο πλαίσιο μιας αφήγησης κυβερνητικής ότι τάχα πιέζεται η Τουρκία, ότι αναγκάζεται να ανακρούσει πρύμνα, το θέμα δεν είναι τι κάνει η Άγκυρα που έχει μια σαφή αναθεωρητική στρατηγική, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Είχαμε έγκαιρα από την Άνοιξη πει ότι δεν πρέπει ο πήχης από την κυβέρνηση να τεθεί χαμηλά στο να έχουμε απλώς ένα ήσυχο καλοκαίρι γιατί το καλοκαίρι θα περάσει».

«Αφήστε που και αυτό δεν ήταν ήσυχο, και την Κύπρο να αφήσουμε στην άκρη που είχαμε πρωτοφανείς εκδηλώσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα πράγματα δεν ήταν εντελώς ήρεμα. Ορθά έγινε τώρα διάβημα για την προσπάθεια των τούρκων να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ΑΟΖ μας μετά τα 6 μίλια, να θυμίσω όμως ότι τον Απρίλιο εντελώς ίδια συμπεριφορά όταν είχε παρενοχληθεί γαλλικό ερευνητικό πλοίο είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος ότι αυτό είναι θέμα της Γαλλίας όχι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι ότι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που είχε τεθεί το ζήτημα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας–ΕΕ και που εκεί συνέπιπταν και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των χώρων που έχουν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές μαζί της, εκεί δεν έπρεπε δωρεάν να δεχτούμε την αναβάθμιση, έπρεπε να θέσουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας και για ανάσχεση της επιθετικότητάς της αλλά κυρίως στην κατεύθυνση λύσης που ο μοναδικός τρόπος που έχουμε ήταν να δεσμευόταν για προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά βέβαια για το θέμα των Θαλάσσιων οικονομικών ζωνών. Δεν έγινε αυτό και βρισκόμαστε πάλι μπροστά στα ίδια», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την επίσκεψη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Καλό είναι να έχουμε πολιτικούς διαύλους με όλους, είναι πράγματι πολιτική προσωπικότητα ο κ. Ιμάμογλου, δεν ξέρω για την εμβέλειά του και ποιο θα είναι το μέλλον του, καλό είναι να έχουμε σχέσεις αντίστοιχες και μάλιστα σε επίπεδο δημοτικών αρχόντων. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε ξεκινήσει αυτή την παράδοση βλέποντας τον τότε φυλακισμένο Ερντογάν ως δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης».

Αναφορικά με την προοδευτική διακυβέρνηση, σημείωσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει η δημοκρατική διακυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής που είναι καταστατική επιλογή μας απαιτεί αυτό συνεργασίες, όπως ξέρετε όμως η πολιτική παράδοση στην Ευρώπη θέλει το κόμμα το οποίο πλειοψηφεί, πολύ περισσότερο το κόμμα το οποίο έρχεται πρώτο, να ορίζει το ίδιο πρωθυπουργό. Ο δικός μας σχεδιασμός είναι να έχουμε μια δημοκρατική προοδευτική διακυβέρνηση, όχι του ΣΥΡΙΖΑ με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως απόλυτα λογικό ότι εφόσον το δικό μας κόμμα θα είναι αυτό το οποίο και σχετικά πλειοψηφικό θα είναι και που εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι και πρώτο ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το δικό μας χώρο».

«Δεν είναι μόνο η παραδοσιακή διαφορά δεξιάς- αντιδεξιάς που θα προσδιορίσει την προοδευτική διακυβέρνηση κυρίως κατά τη γνώμη μου είναι αυτό το στοιχείο του νεοφιλελευθερισμού και της προοδευτικής κοινωνικής διακυβέρνησης», κατέληξε.