Επί ξυρού ακμής βρίσκεται λίγες ώρες πριν φτάσει στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Αιτία η ακύρωση της αντίστοιχης συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως έγινε γνωστό η δυσαρέσκεια της Λευκωσίας από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον εκλεκτό του για τη ηγεσία του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, η οποία αποτυπώθηκε μάλιστα και από τον φωτογραφικό φακό ήταν ο αποκλειστικός λόγος της ακύρωσης. Βαρύνουσα σημασία έπαιξε σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναβρασμός ομογενειακών οργανώσεων ενώ υπήρξε επίσημη αντίδραση και από την Αρμενική Οργάνωση ANCA.

Αναφορικά με την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου, μέχρι νωρίς το πρωί δεν επιβεβαιώνονταν ούτε διαψεύδονταν πληροφορίες για ακύρωση, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν στο parapolitika.gr πως «το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και αναμένονται ανακοινώσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να «ζυγίσει» τις δύο πλευρές καθώς από τη μία υπάρχει η ομογένεια η οποία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ και η στάση της έχει ξεχωριστή σημασία ενώ την ίδια στιγμή τίθεται και ζήτημα κοινής γραμμής με την Κύπρο και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Από την άλλη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει μεν τουρκική υπηκοότητα κάτι το οποίο τον δεσμεύει, είναι όμως Ελληνορθόδοξος, πρόσωπο ορόσημο για τους ορθόδοξους στις ΗΠΑ και ένας από τους βασικούς του στόχους του από τη στιγμή της ενθρόνισής του την άνοιξη του 2019 ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Ομογένειας και η ενδυνάμωση των σχέσεων στο τρίγωνο Αρχιεπισκοπή Αμερικής - Ομογένεια – Ελλάδα. Στα επίμαχα εγκαίνια δε, ήταν παρών και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

egkainia
Το επίμαχο φωτογραφικό στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη,.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου. Θα εκμεταλλεύεται δε κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο και ειδικά της Τουρκίας, τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Οι σαφείς δηλώσεις, άλλωστε, του Αρχιεπισκόπου για αυτά τα θέματα είναι γνωστές από τις αναρτήσεις του και πρόσφατα στα social media, αλλά και όλα τα χρόνια σε όλα τα μέσα».