«Η Ευρώπη οφείλει να έχει Ευρωστρατό, ο οποίος θα παρεμβαίνει με Ευρωπαϊκή απόφαση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με τη δημιουργία Ευρωστρατού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο είμαι σύμφωνη αλλά είναι μια θέση την οποία υπερασπίζομαι πάρα πολλά χρόνια. Δεν θεωρώ ότι μπορείς να έχεις αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, το οποίο για την Ευρώπη είναι μια ουτοπία, είναι κάτι το οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε αλλά δεν έχουμε ποτέ μέχρι τώρα καταφέρει χωρίς να έχεις το στρατιωτικό σκέλος».

«Υπάρχει η εμπειρία του ΝΑΤΟ»

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη συμπλήρωσε: «Η  ισχύς μιας εξωτερικής πολιτικής έχει την κάλυψη πάντα του στρατιωτικού σκέλους αυτής. Δεν νομίζω ότι το πρακτικό θέμα είναι το πρόβλημά μας, πρακτικά υπάρχει η εμπειρία του ΝΑΤΟ η οποία έχει υπάρξει. Ο ελληνικός στρατός είναι πάντοτε εθνικός στρατός αλλά είναι εθνικός στρατό ο οποίος συνεργάζεται και ήδη το κάνει δηλαδή και στη θάλασσα έχουμε κοινές περιπολίες ευρωπαϊκές, αυτό που είχε  ενοχλήσει τόσο πολύ τον Ερντογάν τότε.  Στο πρακτικό σκέλος κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καθόλου θέμα, το πολιτικό σκέλος είναι η μεγάλη απόφαση. Το πολιτικό σκέλος αν πραγματικά η Ευρώπη θα μπει σε αυτή την λογική και κατά τη γνώμη μου άσκηση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής χωρίς να υπάρχει και αυτή η δυνατότητα δηλαδή της στρατιωτικής συνεργασίας και επέμβασης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική».

Σε ότι αφορά την συμφωνία AUKUS, είπε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση «ψηνόταν αρκετό καιρό και η ΕΕ λανθασμένα έμεινε έξω από τη συζήτηση».

«Κατά τη γνώμη μου μια πάγια θέση την οποία πολλές φορές μόνη μου υποστήριζα εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι η Ευρώπη οφείλει να έχει ένα δικό της αμυντικό σχήμα δηλαδή να μπορεί στρατιωτικά να επέμβει με απόφαση ευρωπαϊκή», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη συμφωνεί ότι μεγάλη απειλή αποτελεί η Κίνα και στρέφει το ενδιαφέρον της στον Ειρηνικό. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «απέχει ή ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θέματα του Ατλαντικού, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

Σημείωσε, δε, πως είναι μια αλλαγή που η Ευρώπη πρέπει να μελετήσει σε βάθος.

Οι σχέσεις με Γαλλία και Αμερική

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε επίσης ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι στο καλύτερο σημείο τους και οι σχέσεις της χώρας μας με τη Γαλλία είναι πολύ στενές και η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

Για το αν πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας, είπε: «Καμία διάσταση όταν δημιουργείται μεταξύ συμμάχων δεν είναι ευχάριστη. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει καταρχήν ετοιμάσει το πενταετές σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ένα σχέδιο εξαιρετικά σημαντικό».

Επίσης τόνισε ότι «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν επέτρεψαν στον Ερντογάν να θεωρεί ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας και να θεωρεί εαυτόν ηγέτη των μουσουλμάνων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι την «αναβάθμιση που περίμενε να έχει ο Ερντογάν λόγω του Αφγανιστάν δεν του την έδωσαν οι υπόλοιπες χώρες».

Για τη συνάντηση με Ερντογάν

Αναφορικά με την εξαγγελία Ερντογάν για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως αυτό δεν ήταν πρακτικό να γίνει καθώς δεν συμπίπτουν οι δύο ηγέτες στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο και να του θέσει τις ελληνικές θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης».

«Θα είχε κάποιους λόγους»

Σε ότι αφορά την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη, τα οποία έγιναν από τον πρόεδρο της Τουρκίας και στα οποία παρέστη και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, είπε πως αντιλαμβάνεται την δυσφορία και τόνισε όμως ότι «θα είχε κάποιους λόγους για να το κάνει αυτό».

«Ας μην κρίνουμε επιπόλαια μια κίνηση του Ελπιδοφόρου ο οποίος είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος ιεράρχης», είπε.

Σημείωσε μάλιστα πως ο κ. Ελπιδοφόρος εκπροσωπεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει μεγάλο και σημαντικό έργο.

Για τη συνάντηση του Κώστα Μπακογιαννη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι «πήγε πολύ καλά». 

«Μίλησαν ανοιχτά και υπήρξαν και οι σχετικοί συμβολισμοί όπως ο συμβολισμός του δώρου που έκανε ο Μπακογιάννης στον Ιμάμογλου, της φωτογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι μια πολιτική η οποία σίγουρα διευκολύνει και μετά βεβαιότητας δεν βλάπτει», συμπλήρωσε.