«Ισοπαλία μετά από έναν ανιαρό αγώνα». Αυτό το κείμενο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε η αφορμή για να ηχήσουν οι σάλπιγγες του πολέμου στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό που είπε ο Στέλιος Κούλογλου στην κριτική που άσκησε με το άρθρο του για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ήταν ότι από «μάχη εξαγγελιών» μεταξύ του ίδιου αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αναδείχθηκε κανένας νικητής, με μεγάλη μερίδα πρωτοκλασάτων στελεχών της Κουμουνδούρου να εκλαμβάνουν το πόνημα του ευρωβουλευτή στον ιστότοπο tvxs, ως χτύπημα κάτω από τη μέση ια τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτος άνοιξε τον χορό των δηλώσεων και αντιδηλώσεων ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων με τη χαρακτηριστική του γραφή έσπευσε να παροτρύνει τον ευρωβουλευτή να εγκαταλείψει το σπορ της πολιτικής και να επιστρέψει στη δημοσιογραφία.


«Είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία και κανείς δεν θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα του λόγου. Και οι ευρωβουλευτές πρέπει να συμβάλουν, στο καλό της παράταξης αλλά και της χώρας. Ήταν μία ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός έδρας. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τις αναρτήσεις του Πολάκη, έχω πιο σημαντικά πράγματα» , ήταν η οργισμένη αντίδραση του Κούλογλου απέναντι στα γραφόμενα του Πολάκη.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα και η δήλωση ανασκευής 

Βέβαια μετά τον πύρινο λόγο του Στέλιου Κούλογλου τόσο για την παρουσία του αρχηγού του κόμματός του στην Έκθεση όσο και για τις αντιδράσεις του Παύλου Πολάκη ήρθε μια δήλωση ανασκευής του ίδιου. Ο Στέλιος Κούλογλου με νεότερη δήλωσή του στην Αυγή επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από το «μπουρλότο» που έβαλε την Κυριακή στην Κουμουνδούρου κάνοντας λόγο για «ενδεχομένως άστοχη διατύπωση».

«Για να σταματήσει η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με αφορμή μια ενδεχομένως άστοχη διατύπωσή μου, ξεκαθαρίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρρήξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο συλλογικό στόχο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν», αναφέρει ο κ. Κούλογλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο πριν τη δήλωση ανασκευής του κ. Κούλογλου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενοχλήθηκε σφόδρα από την κριτική και να τηλεφώνησε στον επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματός του, Δημήτρη Παπαδημούλη, προκειμένου να «μαζευτεί» η ζημιά του Κούλογλου.

Πυρά από Παπαδημούλη, Τζανακόπουλο, Αρβανίτη 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μάλιστα  σχολιάζοντας το ζήτημα έκανε λόγο για «αυτογκόλ».

«Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με επιτυχία τους συλλογικούς στόχους του στη ΔΕΘ. Για να τους πετύχουμε, χρειαζόμαστε και μπορούμε την Νίκη στις εκλογές!Όχι ισοπαλία. Όλοι και όλες μαζί. Με πρόγραμμα, συλλογική προσπάθεια, πειστικότητα και συνοχή. Και φυσικά Όχι αυτογκόλ», δήλωσε.

Από την πλευρά του και σχετικά ερωτηθείς ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε: «Δεν μπορώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, μάλλον πρέπει ο ίδιος να απαντήσει για αυτό».

«Θα έπρεπε να σας πω και εγώ ότι έχω σοβαρότερα πράγματα να κάνω από το να σχολιάζω τα σχόλια του κ. Κούλογλου.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το νόημα πίσω από αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να σας απαντήσει ο κ. Κούλογλου. Η ουσία είναι ότι πολλοί αρέσκονται να βλέπουν την πολιτική σαν ποδοσφαιρικό ματς. Για εμένα αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασαν δυο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά σχέδια που αναφέρονται σε εντελώς διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν επίσης αιχμηρός για τον Στ. Κούλογλου μιλώντας και στο Kontra: «Εκθέτει τον ίδιο του το εαυτό, αλλά η πολιτική δεν είναι αρένα για να μιλάμε για ισοπαλίες. Όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα μιας κακής ποιότητας δημοσιογραφίας», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος πήγε ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων. «Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί προσωπική ατζέντα. Και δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ερωταπαντήσεις στελεχών στο facebook», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «όταν είσαι μέλος του κόμματος και ευρωβουλευτής υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και δεν μπορείς να αλλάζεις ατζέντα μερικές ώρες μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος».

«Η προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι τελείως άτοπο, λάθος, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η άποψη του. [..] Το παιχνίδι έχει κανόνες σε ότι αφορά τις διαδικασίες, δεν είμαστε πολιτευτές, είμαστε επαγγελματικά στελέχη του κόμματος», ανέφερε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα ο κ. Αρβανίτης δήλωσε πως «ενοχλούμαι πάρα πολύ όταν ο καθένας, για όποιο λόγο, και δεν είναι μόνο ο Κούλογλου, αλλάζει την ατζέντα όταν το κόμμα πάει να πάρει μια στροφή ή να βάλει ένα θέμα. Το θεωρώ λάθος. [..] Η αριστερά δεν είναι αυτό, υπάρχουν όργανα, συντεταγμένες και διαδικασίες. Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει καλό ταξίδι και να είναι καλά. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να ασχολείται με το εγώ του καθενός».

Υπεράσπιση από Τσακαλώτο 

Το δικαίωμα του Στέλιου Κούλογλου να εκφράζει δημοσίως την άποψη, ακόμα και αν αυτή δεν είναι αρεστή προς την ηγεσία, υπερασπίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποδοκιμάζοντας ευθέως όσους όρμησαν να τον «κατασπαράξουν» .

«Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα- δεν υπακούμε τυφλά- εκφραζόμαστε ελεύθερα-ο καθένας έχει το ύφος του είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Αθήνα 9.84 και οι μπηχτές του είναι προφανές ότι είχαν ως κύριο αποδέκτη τον Παύλο Πολάκη.