Με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συναντήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη τους υπουργούς Εξωτερικών της Γκάμπια, της Γκαμπόν, της Κόστα Ρίκα, των Μαλδίβων και φυσικά της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επαφές και με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.



«Κοινή αντίληψη»

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας «οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε μία στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας επαφών με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός μεν κοινή αντίληψη πραγμάτων, όπως με την Κόστα Ρίκα στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και κοινές προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».



«Διέλευση μεταναστών»

Παράλληλα, στο  πλαίσιο των επαφών που είχε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι «οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Δυτικής Αφρικής είναι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Είναι χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά στο Σαχέλ, δηλαδή περιοχή στην οποία αναπτύσσονται απειλές κατά της ασφάλειας και υπάρχει διέλευση μεταναστών»

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι «υπ’ αυτήν την έννοια, η διαρκής επαφή μαζί τους, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά, βεβαίως, και την Ελλάδα».