Καταλυτική χαρακτήρισε τη συνεισφορά του λιμενικού στους ελέγχους που έκαναν για την τήρηση των υγειονομικών  πρωτοκόλλων για τον κοροναϊό στα πλοία, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι κάθε βράδυ πλωτά σκάφη του λιμενικού διαφυλάσσουν και περιφρουρούν  τα θαλάσσια σύνορα, «κάτι που αποτυπώνεται στη μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών».

«Με σκοτεινές ΜΚΟ»

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Είμαστε προετοιμασμένοι δεν φοβόμαστε. Έχουμε σχέδιο, είναι ξεκάθαρη η βούληση και το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο αυτό κατέστησε σαφές ότι σε κάποια προσπάθεια νέα εργαλειοποίσης του μεταναστευτικού η Ελλάδα θα έχει την ίδια στάση με αυτή την οποία είχε επιδείξει στον Έβρο και που επιδεικνύει όλο αυτό το διάστημα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται με την πλευρά ΜΚΟ «που έχουν έναν σκοτεινό ρόλο»: «Δυστυχώς είμαστε συνηθισμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι με την πλευρά κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες έχουν έναν περίεργο και σκοτεινό ρόλο, να αποδέχεται χωρίς να επεξεργαστεί καθόλου οποιαδήποτε καταγγελία προέρχεται από οποιονδήποτε «τυχαίο και περαστικό» κάνει για τον τρόπο δράσης του Λιμενικού Σώματος και να μην στέκεται στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος που δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να φυλάνε τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας». 

«Ενίσχυση του λιμενικού»

Ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του λιμενικού με πλωτά, προσωπικό και άλλα μέσα.

«Ενισχύουμε με προσωπικό, ήδη προκηρύξαμε ένα διαγωνισμό για 105 μηχανικούς και καπετάνιους οι οποίοι θα σταλούν για ενισχύσουν τα πλωτά μέσα στου Λιμενικού Σώματος για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υποδομές του Λιμενικού», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε, πως έχει αυξηθεί το ποσό για τις άγονες γραμμές και έχει διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν περισσότερα δρομολόγια πλοίων και προσβασιμότητα στα μικρά νησιά.

Επίσης, αναγνώρισε ότι κάποια νησιά στερούνται υποδομών ενώ είπε ότι εξαντλούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να ενισχυθούν τα λιμάνια και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.