Η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος, σε σχέση με την θερινή περίοδο, μπορεί να εντυπωσιάζει τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ποιοτικώς και ποσοτικώς, αλλά σίγουρα δεν τους αιφνιδιάζει, καθώς «παραείχαν καθίσει ήσυχα οι Τούρκοι όλο το καλοκαίρι και δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια», όπως είπε, απαντώντας σε σχετικό στην ιστοσελίδα μας πολύ υψηλά ιστάμενη πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Ποιο λόγοι όμως μπορούν «να κρύβονται» πίσω από μία τέτοια πολυεπίπεδη, έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, μετά από ένα σχετικώς ήσυχο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά;

Κατ’αρχάς Ελλάδα και Τουρκία έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και αμφότερες, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, έχουν τον τουρισμό ως ένα από τα βασικά τους οικονομικά προϊόντα. Επομένως εν μέσω πανδημίας δεν θα κάνεις ενέργειες που θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο σε αυτό το βασικό σου «προϊόν», ενώ επιπλέον η Ελλάδα ολόκληρο τον Αύγουστο είχε πολύ σοβαρά προβλήματα με τις τεράστιες, καταστροφικές, πυρκαγιές, που είχαν προσελκύσει την προσοχή και τη βοήθεια όλης της ΕΕ.

Τι άλλαξε λοιπόν από την προαναφερθείσα κατάσταση το τελευταίο διάστημα; Πολλά και σε σύντομο – σχετικώς – διάστημα.

· Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την πτώση της Καμπούλ και η αναδιαπραγμάτευση της θέσεως της Τουρκίας στο διεθνές γίγνεσθαι και στην περιοχή μας.

· Οι πρόσφατες σημαντικότατες γεωπολιτικές εξελίξεις στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό με τη συγκρότηση του AUKUS (μήπως αποτελεί άραγε τον προάγγελο ενός «Ασιατικού ΝΑΤΟ»;) και πως θα αντιδράσει η Γαλλία έναντι Βρετανίας και ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως στην περιοχή μας.

· Ο έντονος διπλωματικός Μαραθώνιος της Αθήνας σε χώρους και πεδία, όπως ο Μουσουλμανικός κόσμος, που άλλοτε η Άγκυρα θεωρούσε «δικό της γήπεδο».

· Η έντονη και απόλυτη καταδίκη της Άγκυρας από την ΕΕ για να μην επιχειρήσει νέα «εργαλειοποίηση» του Μεταναστευτικού, κάτι που ασφαλώς δεν άρεσε καθόλου στη γείτονα.

· Η ανακοίνωση της αποκτήσεως 6 επιπλέον μαχητικών «4,5 γενιάς» Rafale από τη Γαλλία, που ανεβάζει τον αριθμό τους και τα μοναδικά τους όπλα (Meteor, SCALP, ραντάρ κλπ) από 18 στα 24 στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας, που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

· Ένα «μίνι-εξοπλιστικό» σε καίρια συστήματα που περνά ήσυχα αλλά αποφασιστικά η Ελλάδα, μετά από χρόνια απραξίας. Προχωρά στις υπογραφές το θέμα των 44 νέων υπερσύγχρονων τορπιλών για τα 4 υποβρύχια Type-214AIP και το ένα αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 Block-50 σε επίπεδο F-16 Block-52+ADV με υλικό από τα της τελευταίας εκδόσεως που αναβαθμίζονται τώρα σε επίπεδο F-16V (=Viper), 30 ατρακτίδια σκοπεύσεως SNIPER και άλλα.

· Στο ίδιο πεδίο των εξοπλιστικών δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι επίσης στην τελική φάση το «πακέτο» του μείζονος προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού για την πρόσκτηση 4 νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών 4 φρεγατών MEKO-200HN, καθώς και τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» του προγράμματος, με την απόκτηση και ένταξη στον Στόλο δύο μεταχειρισμένων μειζόνων μονάδων επιφανείας, από το ναυτικό της χώρας που θα επιλεγεί.

· Η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν το Σάββατο που μας πέρασε στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία και ήταν «αφιερωμένη» στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

· Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τη βδομάδα που διανύουμε και στην οποία θα παρευρεθούν σε διαφορετικές – προς το παρόν – ημερομηνίες τόσο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος όσο και ο Πρόεδρος της Τουρκίας και η Άγκυρα επιδιώκει – είναι προφανές αυτό – να «δημιουργήσει κλίμα» υπέρ της.

· Οι ΣΥΝΕΧΕΙΣ εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών (αλλά και των Κυπριακών) Ενόπλων Δυνάμεων με τους Αιγυπτίους, μαζί με Αμερικανούς, Γάλλους, ΗΑΕ κλπ, είτε όλοι μαζί είτε σε συνδυασμούς. Προσφάτως ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική άσκηση “Bright Star’21” στην Αίγυπτο, μεθαύριο είναι η μέρα των επισήμων της άλλης μεγάλης ασκήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Hercules’21” στην Πάχη Μεγάρων, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η μεγάλη ελληνοαιγυπτιακή άσκηση «Μέδουσα ’21» με τη συμμετοχή και ξένων χωρών, στην Αίγυπτο αυτή τη φορά.

· Η διεξαγωγή για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου υποθαλάσσιων ερευνών από το ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo”, γύρο από την Κρήτη, που «παρενοχλήθηκε» τόσο από το Τουρκικό Ναυτικό, όταν έπλεε στα διεθνή ύδατα στα ανατολικά της Κρήτης, ώστε δεν σταμάτησε καθόλου την αποστολή του συνοδευόμενο πάντα από μονάδες του Ελληνικού Στόλου.