Στη Νέα Υόρκη μεταφέρεται το διπλωματικό «παιχνίδι», μετά την επιτυχημένη συνεδρίαση των EUMED9 στην Ελλάδα, που έφερε μεγάλους ξένους ηγέτες στην Αθήνα και η οποία συνοδεύτηκε από τη «Διακήρυξη των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο», καθώς και από την κοινή πολιτική απόφαση με σαφείς αναφορές στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνέλευση θα έχει φέτος «υβριδική» μορφή και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να επιλέξουν αν θα μεταβούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ή αν θα στείλουν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Συναντήσεις με ξένους ηγέτες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει την αυτοπρόσωπη παρουσία, που θα συνδυαστεί με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όχι όμως και με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει στην Ουάσινγκτον σε μια οργανωμένη κυβερνητική αποστολή τον χειμώνα.

Θα έχει προηγηθεί, εξάλλου, η επίσκεψη κλιμακίου Ελλήνων υπουργών υπό τον συντονισμό του ΥΠ.ΕΞ. και του Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτον στις 14 Οκτωβρίου και η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), που θα διευρύνει και θα ενισχύει τη συμμαχία των δύο κρατών.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. θα συμμετάσχει, επίσης, στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά διά ζώσης μετά τον Οκτώβριο του 2019, όποτε είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει τον συντονισμό του διαλόγου από την αμερικανική πλευρά.

Στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου – Συνάντηση με Μακρόν

Από τη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919), με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στη Γαλλία θα έχει συνάντηση και με τον Εμανουέλ Μακρόν, που θα παραθέσει δείπνο στην ελληνική κυβερνητική αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κ. Κικίλιας και Μενδώνη

Συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Κρήτη

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Σεπτεμβρίου θα κλείσει στην Κρήτη, που θα φιλοξενήσει τη συνεδρίαση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη – Το δείπνο Μισέλ

Στις ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένη ομάδα ηγετών, ενώ από τις επιβεβαιωμένες μέχρι στιγμής συναντήσεις ξεχωρίζουν αυτές με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει, ακόμα, επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero, το σημείο δηλαδή όπου μέχρι πριν από 20 χρόνια και την τότε τρομοκρατική επίθεση έστεκαν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Θα δει από κοντά και την πρόοδο αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε από τις επιθέσεις και αναμένεται να λειτουργήσει ξανά εντός του 2021, με υψηλή εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στα θυρανοίξια.

Συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας -με την οργάνωση The Hellenic Initiative να παίζει σημαντικό ρόλο- και, φυσικά, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει και με κορυφαία στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, ενώ θα δει κατ’ ιδίαν τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προχωρά στην επένδυση σε data centers στην Αττική, αλλά και στη χορηγία για ψηφιακή ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία.

Ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να θίξει μια σειρά από καίρια ζητήματα, από την κλιματική κρίση και τις γενναίες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχεία απολιγνιτοποίηση, μέχρι τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και των συνεργασιών και συμμαχιών στις οποίες πρωταγωνιστεί η χώρα μας.