Ηττημένος επιστρέφει από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου η οποία διήρκεσε πάνω από 3 ώρες. Το καλάθι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό δεν είναι μισοάδειο αλλά απελπιστικά άδειο καθώς δεν κατάφερε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις παρά γενικόλογες αναφορές και μη προτάσεις.

Οι μη προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελούνται ουσιαστικά από την κατάργηση υφιστάμενων νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την αντικατάστασή τους να κινείται στο φάσμα της ασάφειας.

Στον πρώτο άξονα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο την κατάργηση του επιτελικού κράτους και την αντικατάστασή του από το ασαφές «αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβ»ε και το χαρακτήρισε αποτελεσματικό χωρίς να περιγράψει τις δομές του παρά μόνο την «νέα λειτουργία και αρχιτεκτονική του πρωθυπουργικού γραφείου» με επιμέρους task force για ειδικά θέματα. Τον χαρακτηρισμό δημοκρατικό δεν μπήκε στον κόπο να τον αναλύσει από τη στιγμή που δεν έχει περιεχόμενο παρά μόνο πολιτικής εκμετάλλευσης του όρου.

Στον δεύτερο άξονα το ΕΣΥ και η δημόσια Υγεία με γενικόλογες αναφορές για πόρους και προσλήψεις. Στον τρίτο άξονα, μία ακόμα κατάργηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου στην Παιδεία, με δεύτερη υπόσχεση για πόρους και προσλήψεις και ένα ασαφές πλάνο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με υποψία κατάργησης όλων των κριτηρίων.

Στον τέταρτο άξονα μία ακόμα κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και τρίτη κατά σειρά υπόσχεση, αυτή τη φορά για αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.

Στον πέμπτο άξονα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταργεί νόμο ή μέτρα της κυβέρνησης αλλά προχωράει στην μεγαλύτερη υπόσχεση που θα μπορούσε, η οποία δεν είναι άλλη από τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη.

Από τον Αλέξη Τσίπρα δεν ακούστηκε κοστολόγηση όλων των παραπάνω παροχών με αποτέλεσμα οι πέντε άξονες να είναι στον αέρα.