Όπως είναι ήδη γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης και μεταρρύθμισης  του μηχανισμού της  Δημόσιας Διοίκησης για την βελτιστοποίηση της  οργάνωσης και της λειτουργίας της, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και πιο σύγχρονη.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εσωτερικών,Μάκης Βορίδης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση με θέμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης πολύπλοκο, πολυσχιδές και πολυδιάστατο σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία καθαρή στρατηγική.

Στην κατεύθυνση αυτή απαρίθμησε τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο χρονικό διάστημα επισημαίνοντας τις αλλαγές που έγιναν στον μηχανισμό προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η θέσπιση του ετήσιου πανελλαδικού διαγωνισμού προσλήψεων που θα διενεργείται από τον Α.Σ.Ε.Π. και από τον οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις στο δημόσιο πρόκειται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των κύκλων κινητικότητας, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτός ο εντοπισμός των κενών θέσεων και η κάλυψη τους προκειμένου να αξιοποιείται το υ-πάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον νόμο για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου τροχοπέδη για την ανάπτυξη της διαφθοράς και δήλωσε ότι έχει ήδη εκ-παιδευτεί και πιστοποιηθεί η πρώτη σειρά Ελεγκτών από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή της τηλεργασίας, τοποθετώντας την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος για τα προσωπικά δεδομένα εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπει ο ψηφισθεί νόμος.

Ο κ. Βορίδης συμπεριέλαβε στη σειρά των σημειακών παρεμβάσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών την κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων στην κινητικότητα, την ένταξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και τις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα κυβερνητικά επίπεδα, τον ανασχεδιασμό της αξιολόγησης και της στοχοθεσίας, την εφαρμογή του συστήματος επιβράβευσης στους παραγωγικότερους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και τη σύσταση ενός νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

«Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των παρεμβάσεων θα επιτύχουμε να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τοπίο και να αλλάξουμε την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες για τη Δημόσια Διοίκηση»,δήλωσε ο υπουργός.

 Τέλος, ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι στην επόμενη δεκαετία το 80% των σημερινών θέσεων εργασίας θα έχουν αντικατασταθεί με άλλες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα η δημόσια διοίκηση να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα προκειμένου να μη γίνει βαρίδι στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.