Ο Σίμος Κεδίκογλου είναι ένα από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική. Γεννημένος στις 14 Νοεμβρίου 1963, στην Αθήνα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο Γκούπκινα της Μόσχας και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών, στο Παρίσι. Στη συνέχεια μπήκε στον «στίβο» της δημοσιογραφίας, αναλαμβάνοντας σημαντικά πόστα τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στην τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως πολιτικός, κοινοβουλευτικός και διπλωματικός συντάκτης στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Απογευματινή», «Απόφαση» και «Χώρα», ενώ παρουσίαζε και συμμετείχε σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Παράλληλα, υπήρξε για σειρά ετών συνεργάτης της εκπομπής «World Report» του CNN International, ενώ συνεργάστηκε σε ενημερωτικές παραγωγές επικαιρότητας και στην εκπομπή «Q&A» του CNN, στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

kedikoglou_1
Αναφορικά με την πολιτική του πορεία, εκλέγεται από το 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Εύβοιας με τη Νέα Δημοκρατία και έχει χρηματίσει αναπληρωτής τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας το 2004, τομεάρχης Ανάπτυξης από το 2008 έως το 2009, και από το 2011 υπεύθυνος τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το 2008, σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τιμήθηκε με το Μετάλλιο Πούσκιν για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την εδραίωση των ελληνορωσικών σχέσεων. Από τις 5 Ιουλίου 2012 συμμετείχε στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το 2019 ορίστηκε αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (PABSEC), επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας και μέλος της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων. Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος με την Ελισάβετ Κατσαμάκη και έχουν μαζί έναν γιο, ενώ, όπως μας αποκαλύπτει σήμερα, σε λίγο καιρό αναμένεται να αποκτήσει και μια κόρη.

Παράλληλα, ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλύει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Εύβοιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα, αυτό που αισθάνομαι είναι το χρέος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας, να μπορέσουν οι συμπατριώτες μου να νιώσουν ξανά την ελπίδα».

Πώς αισθάνεστε με την εξέλιξη της υφυπουργοποίησής σας; Το περιμένατε;

Αυτό που αισθάνομαι είναι υποχρέωση και ευθύνη να ανταποκριθώ και στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο πρωθυπουργός και στις ανάγκες υλοποίησης του σχεδίου της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Εύβοια. Στην πολιτική πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να ανταποκριθείς σε όποιον ρόλο σού ζητηθεί.

Ποιο είναι το όραμά σας στη νέα θέση σας;

Οι λέξεις-κλειδιά είναι «βιώσιμη ανάπτυξη». Ιδιαίτερα στον τομέα ευθύνης μου, που -μεταξύ άλλων- περιέχει την αλιεία και την κτηνοτροφία, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Θα περιοριστείτε μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;

Οι αρμοδιότητες του υπουργείου είναι σημαντικές, όπως και οι δράσεις που αναφέρονται στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης του παραγωγικού και δυναμικού κλάδου της αγροτικής παραγωγής. Σίγουρα, ωστόσο, δεν θα περιοριστώ μόνο σε αυτές, καθώς τομείς όπως η αλιεία και η κτηνοτροφία αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αναζωογόνηση της Εύβοιας και, φυσικά, θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα στην Εύβοια, για να έχει την καλύτερη προοπτική μέλλοντος. Παράλληλα, έχω την αρμοδιότητα συγκρότησης της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κρίσεων, με πρώτη, δυστυχώς, αυτή στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Βόρεια Εύβοια, λόγω των πυρκαγιών. Ήδη κινούμαι σε όλα τα υπουργεία και έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο εκπόνησης του σχεδίου που θα βοηθήσει τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενός σχεδίου ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι δεν θα περιοριστώ μόνο στο πλαίσιο των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων μου. Με οδηγίες του πρωθυπουργού, θα συνδράμω σε κάθε δράση, για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας.

Όπως ανέφερα, όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόμουν σε διαρκή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή επιτάχυνση αυτού του σχεδίου και η άμεση υλοποίηση των πρώτων μέτρων ανακούφισης και στήριξης των πυρόπληκτων. Ζήσαμε μια κόλαση και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ζωντανό τον τόπο μας. Ενδεικτικά να αναφέρω τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και, φυσικά, θα συνεχιστούν: στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν ταχύτατα τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του και ταυτόχρονα να διαμορφώσουμε τον αγροτικό και τον κτηνοτροφικό τομέα στην Εύβοια, για να έχει την καλύτερη προοπτική


Στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα νομικών ρυθμίσεων για την καταβολή και διεύρυνση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, καθώς και για τη δρομολόγηση και άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων στον τομέα των υποδομών. Στο υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου και τη δημιουργία ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων. Στο υπουργείο Ναυτιλίας για την επίσπευση των έργων στις λιμενικές υποδομές και την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να παρακολουθήσουμε τις διαδικασίες καταβολής επιδομάτων στους πυρόπληκτους, ζητώντας την επίσπευση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε δικαιούχους από τις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς και τη διεύρυνση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για τους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν, θέτοντας, επίσης, το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των ρητινοκαλλιεργητών και δασεργατών άνω των 55 ετών μέσω κατάλληλου προγράμματος. Επιπλέον, καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για να ενισχυθεί ο τουρισμός μέσω της αλλαγής του μοντέλου της Εύβοιας, πέραν της βραχυπρόθεσμης στήριξης, μέσω του διπλασιασμού της διάρκειας του κοινωνικού τουρισμού. Συνεχής είναι και η συνεργασία με τον επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρο Μπένο. Τώρα είναι ώρα για δουλειά.

kedikoglou

Για πολλούς θεωρήθηκε ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια ο πρωθυπουργός, για να περιορίσει με κάποιον τρόπο το αρνητικό κλίμα, επέλεξε να συμμετάσχει κάποιο πρόσωπο από αυτή την περιοχή στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τα κατάλληλα άτομα για τις κατάλληλες θέσεις. Όλα τα χρόνια που είμαι βουλευτής ασχολούμαι με τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες είχα καταθέσει στον πρωθυπουργό μια πρόταση για μια καινοτόμο Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που είχαμε καταρτίσει σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο και η οποία στοχεύει στην αύξηση της εξωστρέφειας του αγροτικού μας τομέα, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Τελικά, τι πήγε λάθος και κάηκε όλη η Βόρεια Εύβοια;

Υπήρξαν λάθη και ευθύνες τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει καταλογισμός των ευθυνών και σύντομα θα έρθει η ώρα για αυτό.

Θα γίνει κάτι άμεσα με την Εύβοια;

Η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι ο βραχυπρόθεσμος, δηλαδή η αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών, πώς θα στηριχθεί ο κόσμος της Βόρειας Εύβοιας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα επιβίωσης. Αυτό γίνεται με τις αποζημιώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται, με την αποστολή και παράδοση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων δήμων και αντίστοιχα στους μελισσοκόμους, με τη διάθεση μελισσοτροφής, με την οικονομική ενίσχυση μέσω της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και, φυσικά, με σειρά άλλων μέτρων. Ο δεύτερος άξονας αφορά τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους, δηλαδή την ανασυγκρότηση της Εύβοιας σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει ο Σταύρος Μπένος και όλοι μαζί τον συνδράμουμε.

Επειδή είναι ο τόπος σας, πώς αισθάνεστε;

Ανείπωτη οδύνη. Τα αισθήματα εκείνες τις ημέρες της φωτιάς δεν μπορούν να περιγραφούν. Ήταν ο τόπος όπου ήρθε ο παππούς μου πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας μου, όπου πέρασα πολύ όμορφα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Είναι τρομερό να βλέπεις αυτόν τον τόπο να καταστρέφεται και τώρα αυτό που αισθάνομαι είναι το χρέος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας, να μπορέσουν οι συμπατριώτες μου να νιώσουν ξανά την ελπίδα.

Η σύζυγός σας, Ελισάβετ, είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί σας. Πώς αισθάνεστε που θα γίνετε δεύτερη φορά μπαμπάς;

Μεγάλη χαρά. Νιώθω μια ακόμα μεγαλύτερη ολοκλήρωση και περιμένουμε τη γέννηση πώς και πώς. 

Μάθαμε ότι είναι κόρη. Ισχύει;

Όντως, περιμένουμε την μπέμπα μας.

Πώς σας ανακοίνωσε η γυναίκα σας ότι είναι πάλι έγκυος;

Όπως και την πρώτη φορά: υπό το σεληνόφως, κάτω από την Ακρόπολη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»