«Στο πλαίσιο των ημερών θάλασσας 17 με 26 Σεπτεμβρίου θα έχουμε σόου με 30 φεράρι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης σημείωσε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, συναυλίες, εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, καθαρισμό του βυθού της Φρεατίδας, ξεναγήσεις εν πλω και άλλα.

Ακόμη τόνισε ότι αν η ομάδα θέλει θα είμαι εκ νέου υποψήφιος στο δήμο του Πειραιά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις «Ημέρες θάλασσας», ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε: «Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας που γίνεται το δεύτερο τμήμα τους, έγινε το πρώτο τον Μάιο, κάνουμε το δεύτερο 17-26 Σεπτεμβρίου έχουμε το Ferrari Show. Είναι 30 Ferrari, έρχονται από την Ιταλία, είναι ένα club που κανει ένα τουρνέ πανευρωπαϊκό κι οχι μόνο. 30 Ferrari θα φωτογραφηθούν σε σημεία της πόλης μας, θα περάσουν μέσα από την πόλη του Πειραιά, θα πάνε στο Πασαλιμάνι, στο Δημοτικό Θέατρο, στις ακτογραμμές μας. Θα έχουνε την ευκαιρία 30 να συνοδηγήσουν με τους οδηγούς της Ferrari κάποια αυτοκίνητα. Είναι μια νότα χαράς και εξωστρέφειας, αυτο επιχειρούμε μέσω των Ημερών Θάλασσας».

«Θα έχουμε τις Ferrari την Κυριακή έξω από το στάδιο “Καραϊσκάκη” που θα γίνει ένα show και μια γιορτή για τους καλεσμένους μας. Νομίζω είναι μια χαρούμενη νότα στο Πειραιά μια περίοδο που την έχουμε ανάγκη. Παρά τα προβλήματα που ζούμε όλη τη χρονιά έχουμε επιλέξει στο δήμο Πειραιά να συνεχίσουμε τη ζωή μας με νέους όρους βεβαίως, με όρους πανδημίας, με πρωτόκολλα όπως πρέπει, με προσοχή, πλήρως εμβολιασμένους αλλά πρέπει να προχωρήσουμε τη ζωή μας! Δεν μπορούμε να αναστείλουμε όλες τις δραστηριότητες μας είτε πολιτιστικές, είτε κοινωνικές, είτε αθλητικές. Πρέπει να πάμε σε μια εποχή και να προσαρμοστούμε και νομίζω ότι το κάνουμε με αρκετά μεγάλη επιτυχία, είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

«Έχουμε μια πολυ ωραία έκθεση φωτογραφίας με 105 φωτογράφους για την ιστορία της πόλης του Πειραιά στην Πινακοθήκη. Έχουμε νέα πράγματα που αφορούν τα 200 χρόνια από το 1821 όπως είναι και οι «Χοροί της θάλασσας» στο Βεάκειο στις 25 Σεπτεμβρίου αλλά κι άλλες εκδηλώσεις. Έχουμε ευαισθητοποίηση διότι είναι η παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού και καθαρισμού ακτών και άρα στις 18 Σεπτεμβρίου καθαρίζουμε τον βυθό της Φρεατίδας και κάνουμε κι ένα blue park σε ειδικά διαμορφωμένους στο Πασαλιμάνι για να δείξουμε πως προστατεύεις το θαλάσσιο περιβάλλον, και μπορούν οι δημότες να συμμετέχουν. Έχει αυτό που πάντα κάνουμε τις ξεναγήσει εν πλω της πόλης του Πειραιά από τη Ζέα μέχρι τη Σαλαμίνα, δείχνουμε όλη την ακτογραμμή με ιστορικά στοιχεία. Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο σε κάποιες εκδηλώσεις, με τον εμπορικό σύλλογο. Νομίζω είναι αυτή η νότα που λέμε οτι χρειάζεται», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτή τη γιορτή τη οργανώνουν οι φορείς του Πειραιά, εμείς συντονίζουμε , βοηθάμε αλλά ουσιαστικά την διοργανώνει η πόλη για την πόλη . Είναι η έκτη χρονιά μας πλέον. Πιστεύω θα το αγκαλιάσει ο κόσμος ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του πολιτιστικά, αθλητικά...», επισήμανε ο δήμαρχος Πειραιά.

«Είναι για όλες τις ηλικίες και για όλες τις προτιμήσεις. Και να πω κι ένα ευχαριστώ με την ευκαιρία και στην Ανδριάνα Ζαρακέλη γιατί πραγματικά όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις εχει πάρει πάνω της αυτά τα δυο χρόνια που είναι και αντιδήμαρχος του Δήμου Πειραιά, και πραγματικά έχουμε νομίζω πετύχει πολλά. Και με την ευκαιρία θέλω να σας προκαλέσω να δείτε ένα άρθρο 13 Σεπτεμβρίου των Νew York Τimes, τρισέλιδο αφιέρωμα σε μια περιοχή του Πειραιά. Είναι η περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Το ανακάλυψαν διότι εκεί γίνεται ένα κέντρο πολιτιστικό καινούργιο με πολύ όμορφες και πολύ ποιοτικές galleries οι οποίες ωθήσανε πραγματικά τους New York Times να κάνουν αυτό το δημοσίευμα. Πως συνυπάρχουν παλιά κτίρια, μοντέρνα κτίρια και χώροι πολιτισμού σε μια περιοχή που μέχρι πριν 5 χρόνια ήταν έρημη. Η ανάπλαση ολοκληρώνεται το 2022», διευκρίνισε ο κ. Μώραλης.

«Είναι ένα ωραίο παράδειγμα πραγματικά και αξίζει να το συζητήσουμε πως μπορεί δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να αλλάξουν μια περιοχή. Και πραγματικά είμαστε περήφανοι και είναι και τιμητικό ένα έγκυρο φύλλο όπως είναι οι New York Times να αφιερώνουν 3 σελίδες στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά λέγοντας ότι ''γίνεται ένα καινούργιο Hub πολιτισμού'' αυτός ήταν ο τίτλος. Ήταν αυτό που επιδιώξαμε από την αρχή και πραγματικά δικαιωνόμαστε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μώραλης απάντησε: «Θεωρώ κι εγώ και το έχω ξαναπεί ότι αν η ομάδα της οποίας ηγούμαι θέλει και μέχρι τώρα θέλει να ξανακατεβούμε βεβαίως θα είμαστε παρόντες στις εκλογές. Έχουμε κάνει έργο, υλοποιούμε τώρα κι εχουμε και σχέδια για το μέλλον αλλά επειδή δεν είμαι ένας άνθρωπος και είμαστε μια ομάδα αλλά νομίζω ότι η ομάδα θέλει».

Αναφορικά με τα σενάρια που τον ήθελαν να εμπλέκεται στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Είναι τιμητικό για εμένα αλλά δεν το έχω ποτέ σκεφτεί αυτό, ούτε ήταν ποτέ μέσα στα πλάνα μου. Αν κάποιος θεωρούσε ότι μπορούσα να εμπλακώ σε αυτή τη σημαντική διαδικασία για έναν πολιτικό χώρο που ανήκω κι εγώ, όχι κομματικά αλλά ως χώρο, είναι τιμητικό για μένα αλλά δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, δεν ήταν στις επιλογές μου. Εγώ εκλέχθηκα δήμαρχος Πειραιά, θέλω να κάνω τη δουλειά που υποσχέθηκα στους Πειραιώτες και στους συνεργάτες μου».

Ερωτηθείς αν θα πάει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Θα πάω να ψηφίσω όχι ως κομματικό μέλος, ως πολίτης. Θα ακούσουμε όλους τους υποψηφίους και θα κρίνουμε ακόμα είναι λίγο νωρίς».

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι χρειάζεται ανανέωση στο ΚΙΝΑΛ

«Ο κόσμος θα το δείξει, οι εξελίξεις θα το δείξουν. Κάθε κομματικός μηχανισμός χρειάζεται ανανέωση, αυτό δεν πάει να πει ότι πάντα αφορά το πρόσωπο του αρχηγού. Ανανέωση στις ιδέες, στις αποψεις, στην ατζέντα, στην νέα εποχή. Είναι μια ομάδα τα κόμματα κι έτσι πρέπει να νοιώθουν, δεν είναι μόνο ο επικεφαλής. Ούτε η επιτυχία, ούτε η αποτυχία πρέπει να χρεώνεται στον εκάστοτε επικεφαλής ενός κόμματος, κατ’ ανάγκη βέβαια το χρεώνεται σε ένα βαθμό αλλά είναι σύνολο ανθρώπων», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

«Με την κα Γεννήματα γνωρίζετε ότι έχω μια προσωπική οικογενειακή μακροχρόνια σχέση, θεωρώ ότι δούλεψε πάρα πολύ καλά αυτά τα χρονιά. Πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 4% από τον Β. Βενιζέλο λόγω συγκύριων, έδωσε τη μάχη της και δίνει τις μάχες της. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένα σημαντικό πρόσωπο, είναι συνταγματολόγος, ένας σοβαρός άνθρωπος κι αυτός μπορεί πιθανότατα να ηγηθεί. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα νέο παιδί, ευρωβουλευτής έχει όμως την εμπειρία και κομματική και στην ευρωβουλή. Και ο κος Καστανίδης έχει μια πορεία στο ΠΑΣΟΚ πάρα πολύ αξιόλογη όλα αυτά τα χρόνια. Θα δούμε. Μακάρι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπορούσαν να συνεργαστούν κι αυτός ο χώρος να βρει τα πατήματα του. Τον έχει ανάγκη η Βουλή και η χώρα», διαμήνυσε κλείνοντας.