«Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις, δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τη λίστα των παιδιών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά «σιγά μην τον σταυρώσουμε κιόλας».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Κυρανάκης κάνει νέο κόμμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε … «πως σας ήρθε».

Ακόμη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πάει πολύ καλά και η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές το 2023.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως οι γονείς των παιδιών 12 – 17 ετών έχουν δισταγμό στον εμβολιασμό.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.

Την ίδια στιγμή απέκλεισε το ενδεχόμενο διατίμησης στα προϊόντα λέγοντας ότι σε εισαγόμενα προϊόντα δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις αν χρειαστεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την ανάρτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για τα παιδιά στα νηπιαγωγεία, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Έχει δώσει ο κ.Μπογδάνος επαρκείς εξηγήσεις. Έγινε ένα λάθος από αυτά που γίνονται στο διαδίκτυο, δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει τέτοιο λάθος στο διαδίκτυο. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Δεν είχε πρόθεση ο κ. Μπογδάνος να κάνει retweet δημόσια με τη λίστα των παιδιών, ήθελε ως βουλευτής της Αθήνας να αναδείξει ένα πραγματικό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι πρόβλημα η πλειονότητα των παιδιών σε ένα νηπιαγωγείο να είναι παιδιά μεταναστών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι πρόβλημα για τη χώρα να είναι περισσότεροι οι ξένοι από τους γηγενείς. Αφομοίωση και ενσωμάτωση δεν είναι να είναι περισσότεροι οι εισερχόμενοι από τους εδώ. Ναι, στο μεταναστευτικό ζήτημα υπάρχει και ζήτημα αριθμητικού ορίου. Για το συγκεκριμένο έκανε λάθος ο κ. Μπογδάνος, δεν έπρεπε να δημοσιεύσει τη λίστα των παιδιών. Τα παιδιά δεν μας φταίνε σε τίποτα. Ευτυχώς η κυβέρνηση μας με τη μεταναστευτική της πολιτική προστατεύει τα σύνορα, έχει μειώσει πάρα πολύ τις ροές, πάνω από 90%, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και το φαινόμενο αυτό το οποίο προσπάθησε να αναδείξει ο κ. Μπογδάνος σε ένα βαθμό αρχίζει να φθίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένας βουλευτής Α’ Αθηνών δεν μπορεί να αναδείξει τα ζητήματα που προέρχονται από το Μεταναστευτικό».

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρχει ποσόστωση των μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, ανέφερε: «Να μην υπάρχει ποσόστωση στα ελληνικά σχολεία, πότε δεν εισηγήθηκα τέτοιο πράγμα πρέπει όμως να αντιλαμβανόμαστε σε επίπεδο γενικού πληθυσμού ότι μια χώρα δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους μετανάστες από τον γηγενή της πληθυσμό. Σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας αυτό υπάρχει. Ο κ. Μπογδάνος έκανε λάθος, ζήτησε συγνώμη σιγά τώρα μη τον σταυρώσουμε κιόλας. ...Τα σφάλματα είναι ανθρώπινα δεν είναι να του πάρουμε και το κεφάλι».

«Ασφαλώς και δεν ήταν ζήτημα ψήφων η δημοσίευση της λίστας. Ότι θέλει να αναδείξει ως βουλευτής Α’ Αθήνας ένα πρόβλημα σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας και πολύ καλά έκανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Κυρανάκης θα κάνει δικό του κόμμα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Αυτό τώρα πως σας ήρθε; Είναι δυνατόν εγώ ποτέ να σχολιάσω τέτοιες φήμες. Ο κ. Κυρανάκης είναι βουλευτής της ΝΔ και καλός βουλευτής και πολύ φίλος μου. Αυτό που μου λέτε ούτε καν καταλαβαίνω από πού προέρχεται. Δεν μπορώ να πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής της ΝΔ που θα σκεφτόταν ποτέ να βλάψει τη ΝΔ ή που δεν είναι ευχαριστημένος με τις ηγετικές ικανότητες του Πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση πάει πάρα πολύ καλά, είμαστε εδώ και πέντε χρόνια σταθερά μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχουμε κερδίσει όλες τις εκλογές που βρήκαμε μπροστά μας, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε και τις επόμενες στο ’23. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο, θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό».

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους και ενήλικες με rapid test όπως και τα παιδιά, σημείωσε: «Υπάρχει μια ευαισθησία, και εγώ αυτή την ευαισθησία την συμμερίζομαι για αυτό και υποστήριξα αυτή την άποψη, ότι στα 12-17 είναι πιθανό γονείς που είναι εμβολιασμένοι να έχουν ένα δισταγμό μεγαλύτερο μπροστά στο άγνωστο. Στα παιδιά μας έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία, σε αυτή τη λογική του σεβασμού μια ιδιαίτερης ευαισθησίας επιτρέψαμε rapid test στα παιδιά. Δεν είναι τόσο φοβερό μη γινόμαστε Ροβεσπιέροι».

«Ο γιός μου το έκανε το εμβόλιο. Εγώ δεν φοβάμαι καθόλου το εμβόλιο αν μου πουν να κάνω τρίτη δόση θα την κάνω αμέσως, το γιατί κάποιοι άνθρωποι φοβούνται το εμβόλιο μου είναι ακατανόητο όμως κάποιοι άνθρωποι το φοβούνται. Και εδώ δεν είμαι μόνο για να κρίνω με τις δικές μου πεποιθήσεις και τα δικά μου κριτήρια, είναι με το να σέβομαι τα κριτήρια και τις θέσεις των άλλων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, δήλωσε: «Ξέρετε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πηγαίναμε πιο γρήγορα στις υποχρεωτικότητες εφόσον το επέβαλλε η πανδημία. Προς το παρόν η πανδημία δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, ας ελπίσουμε να συνεχιστεί. Δεν είμαστε dealer εμβολίων, τα εμβόλια τα θέλουμε για έναν σκοπό για να σταματήσει η πανδημία, άμα σταματήσει πάμε παρακάτω. Η υποχρεωτικότητα για εμάς είναι η τελευταία επιλογή».

«Ο σκοπός μας δεν είναι το εμβόλιο, ο σκοπός μας είναι να γυρίσουμε σελίδα. Αν η πανδημία πηγαίνει προς τα κάτω δεν χρειάζεται να χαλάμε τις καρδιές μας, εάν η πανδημία πάει προς τα πάνω προφανώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο διατίμησης των προϊόντων, απάντησε: «Φαντάζεστε κάποιος υπουργός, σε μια αγορά που στηρίζεται κατά βάση στις εισαγωγές, να αρχίζει να βάζει πλαφόν. Οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες, έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές δεν μπορείς σε εισαγόμενα αγαθά που η τιμή τους αυξάνεται να βάλεις πλαφόν. Μπορείς να μειώσεις τους φόρους, μπορείς να δώσεις επιδόματα, μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα για να ανακουφίσεις τους ευάλωτους αλλά δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν γιατί αυτό θα σήμαινε έλλειψη προϊόντων».

«Τα μέτρα της κυβερνήσεως που ήδη ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ ήταν εξαιρετικά γενναία, έχουν καλύψει προς το παρόν πλήρως το πρόβλημα. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη στη χώρα τρέχει με εκπληκτικούς ρυθμούς. Πέραν από του κομματιού του εισαγόμενου πληθωρισμού που τον ξέρουμε όλοι από τα ναύλα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες κλπ με απλά οικονομικά δεν μπορεί να έχεις ανάπτυξη 8% και 0 πληθωρισμό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το πλαφόν είναι καταστροφή. Έχουμε βάλει διάταξη που έχουμε βάλει πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους. Λέμε δηλαδή ότι αν πάς να αυξήσεις το περιθώριο του κέρδους εν μέσω πανδημίας τότε εκεί θα σου βάλουμε πρόστιμο. Όχι να πουλάς με ζημία ούτε να πουλάς χωρίς κέρδος, θα πουλάς με το ίδιο κέρδος που είχες το Φεβρουάριο του ’20. Αυτό ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου και κάνουμε ασταμάτητους ελέγχους. Στην κουβέντα των καρτέλ ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει έλεγχο και στα super market και στην χοντρική. Οφείλω να σας πω ότι από τους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτού εμείς τέτοιου είδους δείγματα δεν έχουμε», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν θα έρθουν και νέα μέτρα στήριξης εάν η ακρίβεια συνεχιστεί, απάντησε: «Σε όλες μας τις κινήσεις μέχρι σήμερα δεν αφήσαμε κανέναν απροστάτευτο. Σε ποια κρίση που έπληξε αυτή την κυβέρνηση δεν κινήθηκε ο πρωθυπουργός με αστραπιαία ταχύτητα; Στον Έβρο, στην πανδημία, στην ακρίβεια! Δεν βγήκαμε αμέσως και καλύψαμε όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα; Άλλο να λέτε, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων που άλλος λεει για 7,9 άλλος για 8,2 άλλος για 8,6 θα έχουμε και νέα περιθώρια μέτρων; Η απάντηση ως υπουργός Ανάπτυξης είναι ότι βεβαίως και θα έχουμε. Όσο η ανάπτυξη μας τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα του προϋπολογισμού τόσο δημιουργείται περισσότερο περιθώριο για να βοηθήσουμε το λαό μας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στον κόσμο όσο η ανάπτυξη μας συνεχίζει τόσο καλά όλοι θα περνάμε καλύτερα για αυτό και πρέπει όλοι να βοηθάμε από εδώ και μπρος να προχωρούν οι επενδύσεις, να γίνονται νέες δουλειές, να γίνονται ιδιωτικοποιήσεις γιατί τελικά όλα αυτά επιστρέφουν σε ωφέλεια του λαού».