«Ο χώρος πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό του», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης είπε πως ο χώρος πρέπει να αποκτήσει ξανά συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να οριστούν οι γραμμές εκείνες που θα οριοθετούν ένα κόμμα.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι δεν ανασυγκροτείται κόμμα εάν προσδιορίζεται σε σχέση με τους άλλους αλλά με τι θα πει.

Ακόμη άφησε να εννοηθεί ότι θα μετονομάσει το κόμμα σε ΠΑΣΟΚ, ενώ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν στελέχη του κόμματος που έκαναν άλλες επιλογές.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στα Παραπολιτικά 90,1

«Ανήκω σε αυτόν το χώρο από έφηβος, έχω ζήσει όλες τις μεγάλες του στιγμές αλλά και την πτώση του. Είναι ο χώρος ο οποίος άλλαξε κυριολεκτικά την μοίρα της χώρας και δεν του ταιριάζει να ζει ανάμεσα σε ένα λαμπρό παρελθόν και σε ένα παρόν το οποίο είναι χαμηλών προσδοκιών. Θέλω να βοηθήσω προς την κατεύθυνση να ξαναβρεί την ψυχή και την ταυτότητα του ο χώρος. Να ξαναβρεί τον βηματισμό του, γιατί μαζί με τον βηματισμό του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει κι ένας βηματισμός καλύτερος για τη χώρα. Έχει αποδειχτεί ιστορικά οτι όποτε η χώρα έκανε μεγάλα άλματα προόδου τα έκανε επειδή στο τιμόνι της διακυβέρνησης βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

ΔΗΜ: Πως θα το κάνετε αυτό;

«Πρώτα απ’ όλα με την αποσαφήνιση, κι αυτή είναι η δική μου φιλοδοξία, να αποκτήσει ξανά ο χώρος μια πολύ σαφή και συγκεκριμενη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Και δεν μιλώ μόνο για προγραμματικές θέσεις, μιλώ για την μεγάλη εικόνα. Τι σημαίνει ένας πολιτικός φορέας να είναι τον 21ο αιώνα, στις μέρες μας, εκπρόσωπος των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θέλουμε λοιπόν μια πολύ συγκεκριμενη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Πρέπει να ξανά -οριστούν οι γραμμές που διαφοροποιούν ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, τη δημοκρατική παράταξη που το διαφοροποιούν κι από τα δεξιά κι από τα αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το βλέμμα μου είναι προσηλωμένο στην παράταξη μου, δεν είναι ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά. Δεν ανασυγκροτείται κόμμα εάν προσδιορίζεται από τη θέση του σε σχέση με τους άλλους αλλά από το τι θα πει κι αν θα δημιουργήσει έναν ορίζοντα βιώσιμων προσδοκιών για τη χώρα και τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

«Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να ανασυγκροτηθεί μια καινούργια κοινωνική πλειοψηφία που ως συμμαχία των πιο δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων της χώρας θα στηρίξουν και πάλι το χώρο τον οποίο εκπροσωπώ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το θέμα των συμμαχιών, δήλωσε: «Η φιλοδοξία μου είναι να σπρώξω με όλες μου τις δυνάμεις ιδεολογικά και πολιτικά να αποκτήσει και πάλι την ηγεμονία η πολιτική μου παράταξη. Στα θέματα των συμμαχιών πρώτα απ’ όλα προς τα Δεξιά, υπηρετούμε διαφορετικούς ιδεολογικούς και πολιτικούς κόσμους άρα δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε. Προς τα Αριστερά, τι θα πει θέμα συμμαχίας; Στη διάρκεια της θυελλώδους δημοσιονομικής κρίσης υπήρξαν πολλές συγκρούσεις και εμφιλοχώρησαν πολλές ''παρεξηγήσεις'' για τις οποίες συγκρούσεις και παρεξηγήσεις θα πρέπει να υπάρξει μια αναθεωρητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εγώ γνώρισα μια Αριστερά των αγώνων, της ευπρέπειας και των ιδεών που μπορούσε να συζητά μαζί σου αναγνωρίζοντας και τα λάθη της μέχρι να ξαναβρώ αυτή την Αριστερά αυτού του ήθους και αυτής της ευπρέπειας οι ερωτήσεις περί συμμαχίας είναι περιττές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα επαναφέρει το όνομα του ΠΑΣΟΚ στη περίπτωση που εκλεγεί, ο κ. Καστανίδης απάντησε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που είτε βρίσκονται στο 8,1% που πήρε το ΚΙΝΑΛ το 2019 είτε βρίσκονται στο 46% της αποχής από τις εκλογές είτε βρίσκονται σκόρπιοι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν επιστροφή στο όνομα και στα σύμβολα. Όπως όταν ο Παπανδρέου έλεγε για το Μακεδονικό ζήτημα ''το όνομα μας είναι η ψυχή μας'' θα σας έλεγα ότι το ίδιο είναι και για εμάς αλλά δεν αρκεί να επανέλθεις στα χρώματα τα σύμβολα και το όνομα, αυτό που πρέπει είναι να γομώσεις τα σύμβολα με τις σύγχρονες ιδέες της ιδεολογίας της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ναι θα επανέλθω στον τίτλο μετά από συζήτηση αλλά αυτό είναι ένα απολύτως ημιτελές βήμα, αυτό που χρειάζεται είναι μια σύγχρονη ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που θα συνοδεύει τα σύμβολα και τα ονόματα».

Ερωτηθείς αν θέλει πίσω στελέχη που προσχώρησαν σε άλλους πολιτικούς χώρους, απάντησε: «Τα στελέχη αυτά έχουν κάνει την επιλογή τους, έχουν τελειώσει με το χώρο. Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρουν στελέχη είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά που κάναν τις επιλογές τους, εμάς μας ενδιαφέρει μια ευρεία νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίζει με σχέσεις εμπιστοσύνης το πρόγραμμα που θα αλλάξει ξανά τη χώρα».