Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, και θα ισχύσουν το 2022 είναι η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή  Μπρα ντε Φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε ότι η ανεργία σε σχέση με το 2019, υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που σημαίνει πως κάποιοι κάνουν προσλήψεις. Υπεραμύνθηκε του «πρώτου ενσήμου» στους νέους, λέγοντας ότι θα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν σε άσπρη εργασία και όχι μαύρη εργασία όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ για την επενδυτική πολιτική της χώρας. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη είπε πως οι προβλέψεις είναι συγκρατημένες, συντηρητικές, καθώς η περίοδος είναι γεμάτη εκπλήξεις.  Είπε πως όσο η αποπληρωμή του χρέους προχωρά δεν θα έχουν τόση σημασία οι θεσμοί αλλά οι αγορές.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στα Παραπολιτικά 90,1

 Ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών , κος  Θόδωρος Σκυλακάκης,  μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: Τα μέτρα για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν δυο πράγματα. Περιλαμβάνουν τα μέτρα που είχαμε ήδη και ισχύουν για το 2022, πρόσθετα μέτρα τα οποία ισχύουν για το 2022, τα οποία είναι η εισφορά αλληλεγγύης του ιδιωτικού τομέα που δεν θα ισχύσει, και οι ασφαλιστικές εισφορές 3 μονάδες που επίσης δεν θα ισχύσουν για το 2022, η μείωση φορών επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Αυτά ήταν  μέτρα που  είχαμε ηδη ανακοινώσει.

ΔΗΜ: Άρα επιμένετε στα 3,5 δις συνολικά;

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ:  Αυτά είναι για τα οποία μιλάμε, είναι  σαφές.

ΔΗΜ:Ο ΣΥΡΙΖΑ πως λέει ότι είναι μόνο 400 τα καινούργια μέτρα και όλα τ’ άλλα είναι επεκτάσεις των ήδη ανακοινωμένων και παλιών

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Εμείς δεν είχαμε πει ότι θα επεκταθεί ο ΦΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ  θεωρούσε ότι θα επεκταθεί ούτως ή άλλως. Τις 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας που είχανε ήδη φύγει 80 και μέναν 20 ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι παλιό μετρό...  Δεν βγάζεις και μεγάλη λογική με το ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει λέγοντας ότι αυτά είναι προεκλογικά και μετά λεει ότι είναι χάντρες και καθρεφτάκια. Πάντως διαβλέπω μια προσπάθειά του όχι να συζητήσει για τα ίδια τα  μέτρα αλλά να απαξιώσει την κυβέρνηση. Εμάς δεν μας απασχολεί τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα μέτρα αφορούν τον κόσμο, δεν αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ.

 Πρώτο ένσημο

Αναφορικά με το «πρώτο ένσημο» σημείωσε:

Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η ανεργία  έπεσε κατά 2 μονάδες από το ’19 ως τώρα παρά την πανδημία. Προφανώς κάποιος κάνει προσλήψεις για να πέφτει η ανεργία. Αν μιλήσετε με τις επιχειρήσεις θα σας πουν ότι «έχουμε έλλειψη εργατικού δυναμικού σε εξειδικευμένες περιπτώσεις και πολλές φορές και σε ανειδίκευτες», και το μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων για το οποίο και παίρνουμε το μέτρο του «πρώτου ενσήμου» είναι ότι διάφοροι έξυπνοι σπρώχνουν τους νέους- και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη του την περίοδο δεν έκανε  τίποτα για αυτό- στη μαύρη εργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε απίστευτα κίνητρα μαύρης εργασίας με τον συνδυασμό υπερφορολόγησης και επιδομάτων στη βάση του εισοδήματος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μαύρη εργασία με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έκρηξη  σε όλη τη χώρα εργασίας που δεν δηλώνεται.  Εμείς λέμε ότι μειώνουμε τους φόρους και τις εισφορές  από τη μια μεριά και από την άλλη μεριά δίνουμε στα νέα παιδιά ένα κίνητρο να αρχίσουν με άσπρη εργασία τη ζωή τους  και όχι με μαύρη. Αυτή είναι η διαφορά, για αυτό εκνευρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της μαύρης εργασίας αδιαφόρησε.

 Αποπληρωμή δανείων

Αναφορικά με την αποπληρωμή δανείων τόνισε: Επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δανειζόταν με 4% και δανειζόταν με 4% γιατί κανείς δεν του είχε εμπιστοσύνη. Όταν  δανείζεσαι με 4% πώς να πάρεις δανεικά για να αποπληρώσεις κάτι που είναι με 2,5. Αν δανείζεσαι με 0,8% μπορείς να πάρεις δανεικά και να αποπληρώσεις τα δάνεια των 2,5.

 Οικονομικά διαθέσιμα

Για τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσε: Το χρηματοκιβώτιο της χώρας αυτή τη στιγμή έχει επαρκείς πόρους και για να  γίνει επενδυτική πολιτική και για να υπάρχει εμπιστοσύνη. Μέρα με τη μέρα ανέρχεται στα 40 δις. Το μαξιλάρι των 35 δις του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια, τα χρήματα αυτά ξοδεύτηκαν λόγω της πανδημίας και λόγω της εμπιστοσύνης που υπάρχει στη χώρα αντικαταστάθηκαν . Αυτό είναι το κλειδί, η χώρα δεν χρειάζεται να έχει τρομακτικό «μαξιλάρι», πρέπει να έχει εμπιστοσύνη.

Ερωτηθείς αν θα ξεπεράσει το 6% η ανάπτυξη απάντησε : Εμείς ακολουθούμε μια συντηρητική πολιτική γιατί ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, μια εποχή γεμάτη εκπλήξεις. Συνεπώς κρατάμε μικρό καλάθι, αν και το καλάθι αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερο από αυτό που και εμείς περιμέναμε. Η δική μας η πρόβλεψη είναι εξόχως συντηρητική.

Ερωτηθείς πόσο θεωρεί ότι πρέπει να είναι ένα κανονικό πλεόνασμα από εδώ και πέρα ξεκαθάρισε: Η τάξη μεγέθους που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κομισιόν ήταν λίγο πάνω από το 2 για πάρα πολλά χρόνια, οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν πάρα πολύ την Ελλάδα γιατί ότι και να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς υπάρχουν και οι αγορές. Πλέον πολύ μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεών μας θα πηγαίνει κάθε χρόνο που περνάει στις αγορές και όχι στους θεσμούς. Όσο περνάει τα χρόνια η σημασία των θεσμών θα μειώνεται καθώς θα αποπληρώνουμε αυτά που τους χρωστάμε και θα αυξάνεται η σημασία των αγορών, αυτή μας βάζει το δικό της μέτρο που δεν είναι πολύ μακριά από το 2%. Γύρω από τον αστερισμό του 2 θα κινούνται εκτός και εάν καταφέρουμε και η ανάπτυξη για μια 5ετία-8ετία είναι τέτοια ώστε το χρέος μας να μπει σε μια άλλη τροχιά σε σχέση με το ΑΕΠ . Ήδη η μεγάλη ανάπτυξη φέτος έχει σημαντική επίδραση στο χρέος, θα έχουμε δηλαδή πολύ καλύτερη μείωση του χρέους από αυτή που υπολογίζαμε.

ΔΗΜ: Εφόσον επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο και φτάσει και το 7% η ανάπτυξη για το 2021  και δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος  θα προχωρήσετε και σε νέα μέτρα στήριξης, παροχών

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το υπουργείο Οικονομικών δεν ακολουθεί την πολιτική «ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε».