Υπάρχουν τρόποι να πετύχει μια κυβέρνηση παράλληλα την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, τη γενναία στήριξη της νέας γενιάς και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης; Η απάντηση «κρύβεται» στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το βήμα της οποίας θα επιχειρήσει να εξηγήσει πώς ακριβώς θα πετύχει και τους τρεις αυτούς φιλόδοξους στόχους.

Η νεολαία θα έχει ειδική θέση στο Βελλίδειο – μεταφορικά και κυριολεκτικά:

Στις δύο πρώτες σειρές δεν θα κάθονται υπουργοί και άλλοι επίσημοι, αλλά νέοι. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων, προκειμένου να διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και η ψηφιακή πρόσβαση. Η οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, ένα αφήγημα που θα διατρέχει την ομιλία, θα έχει ως βασικό της ιμάντα τη νέα γενιά, όπως εξηγεί συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Η Ελλάδα αλλάζει» θα είναι το κεντρικό σύνθημα.

Άνοιγμα

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων –όπου η ανεργία είναι στο υψηλότερο σημείο στην Ε.Ε.–, στις δυνατότητες που έχουν στον ελεύθερο χρόνο τους, με παρεμβάσεις όπως το φθηνότερο ίντερνετ ή μια διευρυμένη «κάρτα ελευθερίας», και στην απόκτηση δεξιοτήτων. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο για τη νεολαία, κάνοντας παράλληλα άνοιγμα προς τη νέα γενιά για να συμμετέχει στα δημόσια πράγματα, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία. Ποιο είναι το σκεπτικό; Μεταξύ άλλων, «να δώσει πίσω στη νεολαία όσα στερήθηκε από την πανδημία αλλά και από την κρίση της περασμένης δεκαετίας», εξηγεί ο ίδιος συνεργάτης.

Πέρα από το ξεχωριστό κομμάτι για τους νέους, η ομιλία του πρωθυπουργού θα αναπτύσσεται γύρω από τους άξονες της οικονομίας, της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. «Από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης, τους 19 η κυβέρνηση διαχειρίζεται κρίσεις», αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός, βάζοντας θετικό πρόσημο στον απολογισμό και κάνοντας την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί το 2021 αρκετά πάνω από το 3,6%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αυτό δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων έναντι του επερχόμενου κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων, που ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα είναι παροδικό.

Οι σχετικές παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης θα αφορούν στη μείωση συντελεστών ΦΠΑ και σε στοχευμένες μειώσεις στους λογαριασμούς που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, ιδίως δε στους πιο ευάλωτους, που δεν μπορούν να πληρώσουν αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Ειδικό πακέτο μέτρων αναμένεται επίσης να ξεδιπλώσει για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ενίσχυση

Όπως επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα είναι αποσπασματικά, αλλά θα συγκροτούν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, με σαφή στόχευση. Παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων στρωμάτων, ως μέρισμα από τη θετική πορεία της οικονομίας, συνδέονται με ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη, βοηθώντας αφενός τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και, αφετέρου, δημιουργώντας κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί κι άλλο η ανεργία.

Κίνητρα θα δοθούν και για επενδύσεις, που επίσης δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στόχος είναι ακόμα η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας με περισσότερο «πράσινο πρόσημο» και εξωστρεφή προσανατολισμό. Αυτή ακριβώς η «πράσινη» στροφή της οικονομίας θα αναλυθεί επί μακρόν στο Βελλίδειο από τον κ. Μητσοτάκη.

Η «πράσινη» μετάβαση, όπως αναμένεται να σημειώσει, θα διαπερνά πλέον όλες τις πολιτικές, καθώς η κλιματική κρίση αλλάζει τα πάντα: Από το πώς θα λειτουργεί η πρωτογενής παραγωγή μέχρι πώς θα οικοδομούνται τα σπίτια. Η κλιματική κρίση, όπως σχεδιάζει να αναφέρει ο πρωθυπουργός, συμβάλλει και στην παγκόσμια άνοδο των τιμών, καθώς είναι αποδεδειγμένο πλέον πως φέτος, για παράδειγμα, η παγωνιά έχει επηρεάσει την παραγωγή του καφέ και οι ξηρασίες την παραγωγή στο αλεύρι, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής διάθεσής τους. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει παράλληλα τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, νέες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιοποίηση του κράτους. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον, που παράλληλα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις επενδύσεις που ετοιμάζονται θα αλλάξουν τη χώρα, όπως θα υπογραμμίσει.

Τέλος, το πλέγμα των ανακοινώσεων θα περιλαμβάνει και πέντε νέα έργα στη Θεσσαλονίκη στους τομείς της υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας.