Σε μία νέα συνεργασία προχωρούν τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Ψηφιακής Διακυβερνήσεως για τη ψηφιοποίηση της εκδόσεως πιστοποιητικών καιρικών συνθηκών μέσω του gov.gr, ώστε να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία ενώπιον της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς ο πολίτης πλέον δεν θα απαιτείται να επισκεφτεί την υπηρεσία, αλλά θα μπορεί να υποβάλλει προς αυτήν την αίτησή του ηλεκτρονικώς, μέσω της υπηρεσίας «Πιστοποιητικό καιρικών συνθηκών», που βρίσκεται στην κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Φυσικές Καταστροφές».

Αξίζει να διευκρινισθεί ότι τα πιστοποιητικά καιρικών συνθηκών συνιστούν αποδεικτικά έγγραφα για μια σειρά από διαδικασίες, κυρίως αναφορικώς με την πιστοποίηση ότι οι ασφαλιζόμενες ζημίες οφείλονται σε καιρικό φαινόμενο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής εκδόσεώς τους έρχεται να προστεθεί στις υπηρεσίες που λειτουργούν με τη χρήση ψηφιακών θυρίδων τόσο για τον πολίτη, όσο και για την υπηρεσία. Οι θυρίδες των κρατικών φορέων συνιστούν έναν νέο, σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Πρόκειται για «ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια» στα οποία οι υπηρεσίες θα δέχονται έγγραφα και αιτήσεις που αποστέλλουν οι πολίτες μέσω του gov.gr.

Η προαναφερθείσα δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργών Εθνικής Αμύνης Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ψηφιακής Διακυβερνήσεως Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβερνήσεως και Απλουστεύσεως Διαδικασιών και την ΕΜΥ.

Πρακτικώς το σύστημα λειτουργεί ως εξής συμφώνως πάντα με το ΥΠΕΘΑ.

Μόλις ο κάθε ενδιαφερόμενος ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και εισέλθει στην υπηρεσία, θα συμπληρώνει την περιοχή και την ώρα που συνέβη το φυσικό φαινόμενο που επιθυμεί να βεβαιώσει και θα υποβάλει την αίτηση, η οποία αυτόματα θα καταχωρείται στη θυρίδα της ΕΜΥ στο gov.gr. Μετά την επεξεργασία της αιτήσεως ο πολίτης θα ενημερώνεται για το κόστος του πιστοποιητικού από την ΕΜΥ και θα το πληρώνει μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, ενώ στη συνέχεια θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και SMS για την έκδοσή του, ώστε να το παραλάβει από τη θυρίδα του στο gov.gr.