Έντονη είναι η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στην χθεσινή τροπολογία που αφορά τους υγειονομικούς και την αναστολή σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους τονίζοντας πως «η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ιδιώτες γιατρούς, τους ευνοεί έναντι των λειτουργών του ΕΣΥ. Αυτό το Κίνημα Αλλαγής δεν το αποδέχεται».

Η Κυβέρνηση ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία

«Κατά πάγια τακτική της μέσα στην πανδημία, η Κυβέρνηση έφερε και χθες μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής, εκπρόθεσμη και άσχετη με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο, με έξι άρθρα. Το ίδιο είχε συμβεί με την τροπολογία για το πρόγραμμα εμβολιασμού των 19 άρθρων που είχε κατατεθεί μισή ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλής. Η αποτυχία του προγράμματος δεν είναι άσχετη με τον τρόπο και το περιεχόμενό του, το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. 

Τι έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ

«Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, καταθέτοντας μάλιστα και ανάλογη πρόταση διευκρίνισης και τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν πολλά άρθρα να ψηφίζονται κατά άρθρο και όχι συνολικά. Αυτό το ζητήσαμε, ώστε να μπορούν τα κόμματα να εκφράζουν αυτούσια τη βούληση τους, χωρίς να πιέζονται από εντυπωσιασμούς, αναγκαστικές υπερψηφίσεις ή αναγκαστικές καταψηφίσεις». 

Τι συνέβη με την επίμαχη τροπολογία

«Προφανώς είμαστε σύμφωνοι με όλες τις θετικές διατάξεις που έρχονται στη Βουλή. Ψηφίζουμε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Στόχος μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το έχουμε αποδείξει με τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις μας και την καμπάνια ευαισθητοποίησης υπέρ του εμβολιασμού.

Όμως, σύμφωνα με διάταξη της χθεσινής τροπολογίας οι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεμβολίαστοι γιατροί, συμβεβλημένοι με δομές υγείας ή πρόνοιας δεν τίθενται σε αναστολή εργασίας, όπως οι αντίστοιχοι γιατροί του Δημοσίου. Απλά διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής!!! Άλλη μια φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το μάτι στους ιδιώτες και δείχνει, έστω και έμμεσα, τις προθέσεις της». 

Γιατί απείχαν από την ψηφοφορία της τροπολογίας

«Γι’ αυτό και απείχαμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την συγκεκριμένη τροπολογία των 6 άρθρων. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αποφύγουμε αναγκαστικές καταψηφίσεις ή αναγκαστικές υπερψηφίσεις. Για βάλουμε φρένο στον εθισμό της κυβέρνησης στην παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος και τις επικοινωνιακές παραστάσεις». 

«Σήμερα Τετάρτη θα θέσουμε εκ νέου το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί η συστηματική παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και του Συντάγματος το άρθρο 74 παρ.5 εδ.γ΄,δ΄ αφού εισάγονται όχι μόνο εκπρόθεσμες, αλλά εντελώς άσχετες με το περιεχόμενο του ν/σ τροπολογίες και ψηφίζονται “πακέτο” ανεξάρτητα από τον αριθμό των άρθρων που περιλαμβάνουν», τονίζει.