Στροφή στην οικονομία και στην ενίσχυση της ανάπτυξης επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από έναν μήνα κατά τον οποίο κυριάρχησαν στην επικαιρότητα και στην πολιτική ατζέντα οι καταστροφικές πυρκαγιές και ο «διπλός» ανασχηματισμός της 12ης και της 31ης Αυγούστου. Η αφετηρία, φυσικά, είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο το προσεχές Σάββατο.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα έχει ορίζοντα διετίας, μέχρι το πέρας δηλαδή της θητείας της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2023. Τι θέλει να έχει πετύχει η κυβέρνηση στο διάστημα αυτό; Πρώτον, όπως αναμένεται να εξηγήσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ηδη, η άνοδος-έκπληξη των τουριστικών εισπράξεων τον Αύγουστο δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 4% τη φετινή χρονιά, παρά το παρατεταμένο lockdown τους πρώτους μήνες του 2021. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός όχι μόνο στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στη βελτίωση της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει στενός του συνεργάτης. Με άλλα λόγια, όχι μόνο να αναπτύσσεται η οικονομία, αλλά να υποστηρίζεται η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και η αύξηση της δυναμικής των εξαγωγών.

Πολιτικές

Δεύτερη έρχεται η διάχυση της ανάπτυξης αυτής σε πλατιά κοινωνικά στρώματα και η υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών για τη μείωση των ανισοτήτων. Τρίτος στόχος, η αύξηση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Τόσο δηλαδή με την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, όσο και με τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, που θα μεγαλώσουν έτσι το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης μελετά τον δημοσιονομικό χώρο που αναμένεται να έχει φέτος, ώστε να επιλέξει ποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στη ΔΕΘ, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (κύριου φόρου) κατά 8% να θεωρείται πολύ πιθανή, αφού θα εκπληρώσει και μια βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση κατά 30% του φόρου στην ακίνητη περιουσία.

Υπό σκέψη είναι αρκετά μέτρα ακόμα στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών βαρών, ακόμα και το να γίνει μόνιμη, οριστική δηλαδή, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η κατάργησή της και στον δημόσιο. Παράλληλα, στις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ακρίβειας στην αγορά. Τέταρτος στόχος που θα αναλύσει ο πρωθυπουργός είναι η αξιοποίηση των 31 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και των πόρων του ΕΣΠΑ, με βασική προτεραιότητα το ψηφιακό κράτος και την πράσινη μετάβαση, στο πλαίσιο και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν με τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο στόχος που θα θέσει είναι η γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων αυτών, ώστε και να αποδώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να κινητοποιήσουν και ιδιωτικούς πόρους.

Το τέλος

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και άλλους στόχους από το βήμα της ΔΕΘ: Την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022, που θα σημάνει και το τέλος της μεταμνημονιακής εποχής και την ανάκτηση βαθμών ελευθερίας. Την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Την γρήγορη αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την αλλαγή του μοντέλου πολιτικής προστασίας. Φυσικά, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει, πρώτο και κυριότερο –και ταυτόχρονα βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω– είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και την οικοδόμηση του λεγόμενου τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. «Το στοίχημα του Σεπτεμβρίου είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ζωή θα γίνει ξανά κανονική», αναφέρει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη