Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλοιοποίηση του προσφυγικού λέγοντας πως: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοποιεί πλέον την εσωτερική εργαλειοποίηση του προσφυγικού -μεταναστευτικού, τη στρατηγική αποτροπής απέναντι στην απαράδεκτη εργαλειοποίηση που επιχείρησε η κυβέρνηση Ερντογάν για το μεταναστευτικό».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαλβίνι. Συγκρούεται με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την Ύπατη Αρμοστεία, με τους επιτρόπους της Ευρώπης και του Συμβουλίου της Ευρώπης και εντάσσει τη χώρα στο μπλοκ των ξενοφοβικών δυνάμεων και όχι στο μέτωπο των χωρών Πρώτης Υποδοχής για μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για Άσυλο και Μετανάστευση».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στις πολιτικές μετανάστευσης είπε: «Η χώρα εφαρμόζει πλέον πολιτικές, ριζικά αντίθετες με τις Διεθνείς Συμβάσεις και με τις αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού και υπονομεύει τη στρατηγική της αναλογικής ανάληψης ευθύνης από τις χώρες της ΕΕ για τα νέα κύματα μεταναστών και προσφύγων που θα δημιουργούνται σε όλον τον 21ο αιώνα, όχι μόνο τώρα από το Αφγανιστάν, αλλά και στο προσεχές μέλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης, λόγω των εμφυλίων, των πολεμικών συγκρούσεων και των νέων οικονομικών ανισοτήτων που οξύνονται».