Τη στοχοποίηση του ίδιου του πρωθυπουργού μέσα από την ταύτισή του με τα όποια προβλήματα παρουσιάζει το επιτελικό κράτος θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το “επιτελικό κράτος” του Κυριάκου Μητσοτάκη καταρρέει και μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο εμπνευστής του». Αυτό, άλλωστε, ήθελε να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν από το βήμα της Βουλής είπε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «ότι οι πολίτες θα σας στείλουν μήνυμα εκκένωσης».

 Συσκέψεις στην Κουμουνδούρου

Στις συσκέψεις που γίνονται στην Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση μετά τις πυρκαγιές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν ένα πράγμα.  Οτι η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι πυρκαγιές «έκαψαν» τα δύο βασικά θέματα πάνω στα οποία κινήθηκε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: το «επιτελικό κράτος» και τα ζητήματα της ασφάλειας. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά έχει υποστεί «ισχυρό πλήγμα στο πολιτικό του προφίλ, καθώς η απόλυτη ταύτισή του με το “επιτελικό κράτος” τον καθιστά υπόλογο για όλα τα κακά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα». Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ότι «η πρωτόγνωρη καταστροφή έσκισε το καταπέτασμα του ναού που είχε στηθεί γύρω σας. Κι αυτό που είδαν όλοι προκαλεί ανασφάλεια, ακόμη και φόβο».

 Ο υπεύθυνος

 Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο θέμα των πυρκαγιών. Με την τακτική αυτή ήθελαν να δείξουν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στη χώρα είναι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που όλες οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί σε αυτό. Με βάση, λοιπόν, αυτήν τη λογική, η στρατηγική της Κουμουνδούρου το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι τακτική πίεσης και προσπάθειας αποδόμησης του προφίλ του πρωθυπουργού, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι οι απόψεις, οι αντιλήψεις ή τα ικανά πρόσωπα που βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση.

 Οι προθέσεις

 Πρόθεση, μάλιστα, του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ΔΕΘ, να επιρρίψει τις αρρυθμίες του «επιτελικού κράτους» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι για όλα τα θέματα αποφασίζει αυτός και το πολιτικό του επιτελείο. Ακόμη, στις προθέσεις του Α. Τσίπρα δεν είναι να ζητήσει εκλογές, παρά το γεγονός ότι φραστικά αφήνει να εννοηθεί πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για μια εκλογική αντιπαράθεση. Οπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ανεύθυνο, από τη στιγμή που τα στοιχεία της πανδημίας δείχνουν ότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη το επόμενο διάστημα. Η πανδημία και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τη συγκεκριμένη στιγμή θα είναι, άλλωστε, ένα από τα θέματα στα οποία θα επενδύσει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να εξαγγείλει το πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά. Στην Κουμουνδούρου παράλληλα εξακολουθούν να κάνουν «άνοιγμα» προς τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς, όπως λένε οι συνεργάτες του Α. Τσίπρα, το φετινό καλοκαίρι και τα όσα συνέβησαν έφεραν πιο κοντά τα δύο κόμματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μέσα στη Βουλή έκανε λόγο για την πρόκληση που έχει μπροστά της η δημοκρατική αντιπολίτευση: «Η απόγνωση και η οργή να γί[1]νουν δύναμη και ενέργεια για να αλλάξει η Ελλάδα πορεία».

  Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά