«Συζητούνται τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα πρέπει μια σχολική τάξη αν χρειαστεί να κλείσει, έχουν αλλάξει οι όροι δηλαδή πλέον κινούμαστε στην λογική ότι πρέπει να είναι μεγάλος αριθμός των ατόμων που έχουν κολλήσει για να χρειαστεί να κλείσει μια τάξη και από εκεί και πέρα πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος.

Αναφορικά με τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Ελπίζουμε να αποφύγουμε εντελώς την τηλεκπαίδευση, έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Ξέρουμε καλύτερα τον ιό από ότι τον ξέραμε πριν από 18 μήνες, έχουμε στα χέρια μας τα εμβόλια που είναι το κύριο όπλο εναντίον του ιού. Έχουμε στα χέρια μας τα τεστ μπορούμε να εντοπίσουμε τον ιό, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πέρυσι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ξέρουμε την κατάσταση, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

«Ίδιο με την προηγούμενη χρονιά είναι τα self test για τους μαθητές. Οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί άνω των 12 ετών ή δεν έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει θα πρέπει να κάνουν δύο self test την εβδομάδα. Το διαφορετικό είναι ότι οι καθηγητές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, είναι γύρω στο 80%, είναι πάνω από το μέσο όρο της χώρας πράγμα το οποίο είναι σημαντικό αλλά χρειάζεται να κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια για να φτάσουμε σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει θα προσέρχονται με εργαστηριακό τεστ δυο φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν το κόστος, το κράτος μεριμνά ως προς την δωρεάν παροχή εμβολίου αν κάποιος κάνει επιλογή να μην εμβολιαστεί θα αναλαμβάνει το κόστος. Είναι κάτι αντίστοιχο με το ιδιωτικό σχολείο, το κράτος φροντίζει να έχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αν κάποιος θέλει να στείλει στα παιδιά του στο ιδιωτικό σχολείο θα πληρώσει το ιδιωτικό σχολείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε: «Στους υγειονομικούς είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατί λόγω της φύσεως της εργασίας τους έρχονται καθημερινά σε επαφή με πάρα πολλά κρούσματα, σε ένα σχολείο δεν είναι δεδομένο αυτό. Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους εκπαιδευτικούς, είναι κάτι που συζητείται αλλά είναι νωρίς ακόμα να πούμε. Το έχουμε σκεφτεί δεν είναι σε αυτή τη φάση προς άμεση συζήτηση, είναι πάνω στο τραπέζι όμως. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία εξετάζονται».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των φοιτητών και σπουδαστών, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Ειδικά στοιχεία για τους φοιτητές δεν έχουμε, έχουμε για τη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα. Η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα είναι ακόμη πολύ χαμηλά σε σχέση με το μέσο όρο, αναμενόμενο ως ένα βαθμό λόγω του ότι ξεκίνησε αργά ο εμβολιασμός τους, ήταν και περίοδος διακοπών, τώρα έχει αρχίσει αυτή η ομάδα και εμβολιάζεται. Ως προς το τι θα γίνει με τους φοιτητές είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε διαρκώς, το συζητάμε και με τους πρυτάνεις και ψάχνουμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση».

«Η εξεταστική περίοδος θα γίνει κανονικά όπως έγινε τον Ιούνιο είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως ανάλογα με την απόφαση που θα βγάλει το κάθε τμήμα. Από την 1η Οκτωβρίου και μετά που θα αρχίσει το χειμερινό εξάμηνο συζητάμε για όλα αυτά τα μέτρα οπότε έχουμε ένα μήνα καιρό ακόμη να διαπιστώσουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Από ότι είδα από τα στοιχεία είναι η ομάδα εκείνη που εμβολιάζεται με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Στις αίθουσες μέσα θα μπούνε εκείνοι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν πιστοποιητικό ότι έχουνε νοσήσει και εκείνοι που έχουν εργαστηριακό τεστ. Ο έλεγχος είναι το μεγάλο πρόβλημα και εδώ έχουμε και τις αντιφάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Το Λιμενικό Σώμα μπορεί να κάνει σε 20 λεπτά έλεγχο 2.500 επιβατών που πρόκειται να μπουν σε ένα καράβι, στα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή το πώς θα γίνεται ο έλεγχος είναι ένα ζητούμενο θα το δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες σε συνεργασία και με τις πρυτανικές αρχές», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με τους εισακτέους, δήλωσε: «Έχουμε ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές να δούμε το νέο πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα. Να μπορέσουμε δηλαδή να δούμε για ποιο λόγο έχουμε τμήματα αδύναμα, που είναι αυτά, αν χρειάζονται να αλλάξουν, αν χρειάζονται να συγχωνευτούν με κάποια άλλα τμήματα ή να κλείσουν».

«Για παράδειγμα οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα δεν πάνε καλά ως ειδικότητα, το Πολυτεχνείο Κρήτης έκανε μια επιλογή το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος το έκανε τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και πήγε εξαιρετικά καλά. Αυτή δηλαδή η μετεξέλιξη του τμήματος να καλύψει και τους Χημικούς Μηχανικούς ήταν αυτή η οποία άλλαξε την εικόνα και πήγε εξαιρετικά καλά. Σε αντίθεση δηλαδή με όλα τα άλλα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος της χώρας η επιλογή που έκανε το Πολυτεχνείο απεδείχθη απολύτως ορθή», κατέληξε.