Τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο του lobbying.

Αφορμή για αυτή την αναφορά του υπουργού στάθηκε η κριτική που άσκησε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευνοεί φαινόμενα διαφθοράς.

«Δεν μπορεί εδώ κανείς σε αυτή την αίθουσα, πολλώ μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, να σηκώνει το δάχτυλο στην κυβέρνηση αυτή για ζητήματα διαφθοράς» δήλωσε ο κ. Βορίδης σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη χώρα το 2015 στην 58η θέση του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και κατάφερε να τη «βυθίσει» στην 69η θέση της σχετικής κατάταξης, μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να επαναφέρει τη χώρα το 2020 στην 59η θέση.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του έργου του υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του μέχρι τώρα έργου του στο «τιμόνι» του συγκεκριμένου υπουργείου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην 8μηνη θητεία του έχει επιτύχει να περάσει μία σημαντική δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς κάνοντας αναφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, στον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του lobbying στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την «πολιτική δώρου» καθώς και στη ρύθμιση της οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών που θα παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το «Εθνικό Σχέδιο Ακεραιότητας» το οποίο θα προβλέπει κανονιστικές προβλέψεις και κανονιστικές δεσμεύσεις.

«Σας το έχω ξαναπεί, θα σεμνύνεσθε, σεμνυνόμενοι θα ομιλείτε» τόνισε, απευθυνόμενος στον κ. Ζαχαριάδη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την κριτική του επί του νομοσχεδίου χωρίς να επιτιμεί την παρούσα κυβέρνηση για θέματα διαφθοράς.