«Δυστυχώς για τον κ. Αποστολάκη δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση την οποία δέχτηκε από τους συντρόφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Τσίπρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Timeline» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, αναφορικά με τον χθεσινό ανασχηματισμό.

«Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας το πόσο κρίσιμο και κομβικό είναι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης και θέλοντας να κάνει μια υπέρβαση δεν περιορίστηκε στο στελεχιακό δυναμικό το στενό κομματικό το οποίο διαθέτει η ΝΔ και καθ’ όλα άξιο αλλά θεωρώντας ότι πρέπει να δώσει μια υπερκομματική διάσταση στο συγκεκριμένο υπουργείο λόγω των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί πήγε να κάνει μια υπέρβαση. Πήγε να βάλει έναν πολύ έμπειρο και ικανό αξιωματικό ο οποίος είχε διατελέσει και αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης, ένας άνθρωπος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και τον έβαλε υπουργό Εθνικής Άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεώρησε ότι με βάση τις ικανότητες του συγκεκριμένου ανθρώπου και θέλοντας να δείξει την υπερκομματική διάσταση του όλου εγχειρήματος έκανε την πρόταση στον κ. Αποστολάκη. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πληγώσει τον κ. Αποστολάκη το γόητρο του γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις πρώτα και πάνω βάζουν το καλό πατρίδας και τις υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να προσφέρουν σε αυτή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις επιστροφές των αδειούχων, ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε: «Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των τουριστών από τους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς παρόλα αυτά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος συνεχίζουν να κάνουν αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα, συνεχίζει να υπάρχει επιτήρηση στα λιμάνια όσοι επιβιβάζονται στα σκάφη να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτή η προσπάθεια είχε καρπούς, είναι πάνω από 22,5 χιλιάδες αυτοί οι οποίοι δεν τους επετράπη να επιβιβαστούν στα πλοία γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους».

«Συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το σχέδιο το οποίο είχαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος, δεν έχουμε χαλαρώσει καθόλου γιατί οφείλουμε και πρέπει μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δημόσια υγεία. Εκτός από τους ελέγχους που κάνουμε κατά τη διάρκεια της επιβίβασης συνεχίζουν να επιβαίνουν και μεικτά κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος σε διάφορες πλόες πλοίων για να μπορούν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να βλέπουν αν εφαρμόζονται τα μέτρα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τα παράπονα, οι καταγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες. Πέρυσι είχαμε περισσότερες καταγγελίες σε σχέση με το αν τηρούνται τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ακτοπλοϊκών ταξιδιών κάτι το οποίο δείχνει ότι λειτουργήσαμε σε ένα πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού των Λιμενικών και αν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας, ο κ. Κατσαφάδος απάντησε: «Βρισκόμαστε κοντά στο 65%. Όλα είναι ανοιχτά. Εγώ να εκφράσω την προτροπή μου σε όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, σε όλους όσους έχουν αμφιβολίες ή σε όλους όσους φοβούνται να πάνε και να κάνουν το εμβόλιο γιατί το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Όλα είναι ανοιχτά, όλα τα μελετάμε συνεχίζουμε την ενημερωτική καμπάνια μας στα στελέχη του ΛΣ ούτως ώστε με τη μέθοδο της πειθούς να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τα στελέχη του ΛΣ να εμβολιαστούν».

«Από εκεί και πέρα ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η κατάσταση όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι δεν θα υπάρχει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ως μέτρο για τα στελέχη του Λιμενικού ή τουλάχιστον για κάποιες υπηρεσίες του Λιμενικού όπως είναι τα σκάφη για παράδειγμα. Γιατί στο Λιμενικό Σώμα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με την υποστελέχωσή του, τώρα έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε κάποιες μεγάλες προσπάθειες να ενισχύσουμε το στελεχιακό δυναμικό του ΛΣ. Ίσως στα σκάφη, στα πλωτά μέσα του ΛΣ επειδή δεν μπορούμε να χάνουμε στελέχη λόγω της καραντίνας ίσως στα σκάφη να καταστεί και υποχρεωτικό. Όλα τα στελέχη τα οποία υπηρετούν στα σκάφη του ΛΣ τουλάχιστον αυτοί να έχουν εμβολιαστεί όλοι», κατέληξε.