Ηχηρό μήνυμα για την προστασία των συνόρων, με αφορμή την κατάσταση στο Αφγανιστάν, έστειλε μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτης Μηταράκης.

«Δεν είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης, είμαστε η ασπίδα της Ελλάδος» επεσήμανε ο υπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου που αφορά την αλλαγή πλαισίου στις διασικασίες απελάσεων και επιστροφών μεταναστών από τρίτες χώρες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης αφορούν στην μείωση των μεταναστευτικών ροών και χωρίζονται σε έξι άξονες:

1.Η ασφάλεια και φύλαξη των συνόρων από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Η διάσωση αλλά και η φύλαξη αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι τις ΜΚΟ
2.Τον διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες.
3.Την ενίσχυση των απελάσεων
4.Την δημιουργία κλειστών και ελεγχόμενων δομών - με πρώτη τη Σάμο που εγκαινιάζει την πρώτη κλειστή δομή στις 18 του μήνα
5.Με τον έλεγχο των ΜΚΟ
6.Με τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψος των επιδομάτων.

Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεπε σε παράτυπους μετανάστες να εργάζονται στη χώρα νόμιμα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης στο θέμα της παράτασης της νόμιμης διαμονής από πολίτες τρίτων χωρών στην Ελλάδα, θα πρέπει ο εκάστοτε αιτών να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Κώδικα Μετανάστευσης δηλαδή να δουλέψει και να βάλει ένσημα.

Το νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής, επί των άρθρων και στο συνόλου του ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.