«Ενώ όλοι συμφωνούσαν με τα μέτρα στους πυρόπληκτους στην ψήφισή τους φάνηκαν ότι δεν είχαν το πολιτικό σθένος να συναινέσουν και να στηρίξουν τα μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ερωτηθείς γιατί δεν υπήρχε ομοθυμία στα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Αυτό είναι ένα παράδοξο γιατί ενώ όλοι συμφωνούσαν με τα μέτρα στήριξης τελικά φάνηκε ότι δεν είχαν το πολιτικό σθένος να συναινέσουν, να συνεννοηθούν και να στηρίξουν μέτρα τα οποία ήταν οικονομικής στήριξης, μέτρα που έχουν να κάνουν με τη στεγαστική συνδρομή, που έχουν να κάνουν με την προστασία και την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων τα οποία καταστράφηκαν είτε μερικώς είτε ολοσχερώς».

«Αυτό αναδεικνύει την υποκριτική στάση κάποιων κομμάτων που από τη μια λένε ότι θέλουν τη συναίνεση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της και από την άλλη όταν τους δίνετε η δυνατότητα να στηρίξουν επιλογές που βοηθάνε σε αυτή την κατεύθυνση έρχονται και αντιδρούν μέσα στη Βουλή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα του λαού και των πολιτών να κρίνουν αυτή τη στάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, ο υπουργός διευκρίνισε: «Προ-δημοσιεύσαμεε τον οδηγό του προγράμματος τις προηγούμενες μέρες ώστε να υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση και με τους φορείς αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα και εφόσον έχουν να προτείνουν κάποια αλλαγή αυτή να τη συμπεριλάβουμε εφόσον βέβαια είναι σωστή. Από εκεί και πέρα εκτιμούμε ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα εντός του Οκτωβρίου, θα δοθεί η δυνατότητα τουλάχιστον σε 50 χιλιάδες συμπολίτες μας , νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους».

«Άρα θεωρούμε ότι είναι το πιο αποδοτικό από τους αντίστοιχους προηγούμενους κύκλους που έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί. Θεωρούμε ότι είναι πιο δίκαιο γιατί καταργείται πια η χρονική προτεραιότητα, τώρα μπαίνει μια σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης όπου με διαφάνεια και με αντικειμενικό τρόπο θα προκύψει μια σειρά προτεραιότητας και θα υπάρχουν και επιλαχόντες», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 630 έως 660 εκατομμύρια ευρώ περίπου, θα κινητοποιηθούν 1 δις ευρώ συνολικά με την ιδία συμμετοχή και βέβαια να πούμε ότι είναι και πιο κοινωνικό αυτό το πρόγραμμα με την έννοια ότι εισάγουμε τρία βασικά κριτήρια που δίνουν προτεραιότητα ώστε να γίνουν πρώτα κάποιες κατοικίες όπου έχουν μέλη με αναπηρία ή είναι πολύτεκνες οικογένειες ή μονογονεϊκές και βέβαια έχουμε μια διακριτή υποκατηγορία με 100 εκατομμύρια ευρώ για ενεργειακά και οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας όπου αυτή είναι μια ξεχωριστή κατηγορία μέχρι 5 χιλιάδες ατομικό εισόδημα και μέχρι 10 χιλιάδες οικογενειακό ώστε να μπορέσουν και αυτοί με μεγαλύτερη επιδότηση, της τάξης 75%, να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στην Αστυπάλαια, ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Η Αστυπάλαια είναι το πρώτο πράσινο και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα με πολλά περισσότερα κίνητρα για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος από τους κατοίκους, ενός ηλεκτρικού taxi από τους επαγγελματίες και με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να πετύχουμε τη μετάβαση των ελληνικών νησιών σε μια εποχή και σε μια πιο πράσινη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας τους το οποίο θα έχει φυσικά και περιβαλλοντική επίπτωση και από την άλλη τη δυνατότητα να έχουν ακόμα μεγαλύτερο εισόδημα αφού όλη αυτή η προσπάθεια δηλαδή η προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι αξιολογείται θετικά από τους τουρίστες».

Αναφορικά με την αγορά ενέργειας, ο υπουργός επισήμανε: «Από την αρχή του χρόνου παρατηρείται ένα αυξητικό ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και στο κόστος του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο πιέζει τις τιμές χονδρεμπορικής προς τα πάνω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο το παρακολουθούμε για αυτό έχουμε δώσει την κατεύθυνση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία εποπτεύει την αγορά ενέργειας, έχει καλέσει όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τους ζητάει να έχουνε αναλυτικά και καθαρά εμπορικά πακέτα όπου να καταλαβαίνει ο καταναλωτής ποιο είναι το τελικό κόστος που θα πληρώσει».

«Λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον Δεκέμβριο του 2020 όπου ο καταναλωτής μπορεί να δει ποιος προμηθευτής έχει την ανταγωνιστικότερη τιμή ώστε να επιλέξει αυτόν που τον συμφέρει περισσότερο. Από εκεί και πέρα έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου θα κατασκευάσουμε φωτοβολταϊκά τα οποία θα τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό από 30 έως 50 χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά με πολύ χαμηλές ως μηδενικές τιμές ενέργειας. Επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις με τα νησιά γιατί αυτό θα εξοικονομήσει από τα τέλη χρήσης δικτύου ποσά της τάξης των 400 εκ.», πρόσθεσε.

«Αυτή η κυβέρνηση επιταχύνει αυτές τις διασυνδέσεις, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης άρα αυτό θα εξοικονομήσει ως και 400 εκ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Με αφορμή το χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ανέφερε: «Η συνέχεια θα είναι πάρα πολύ καλή για τη χώρα μας γιατί είναι μια κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός ο οποίος προσπαθεί και το αποδεικνύει να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τον τόπο μας. Χθες έγινε μια συνειδητή επιλογή από τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα διακριτό χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και φυσικά του υψηλότερου αγαθού που έχουμε που είναι η ανθρώπινή ζωή, μια επιλογή την οποία υποτίθεται ότι είχε επικαλεστεί και ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή».

«Επίσης επέλεξε συνειδητά έναν άνθρωπο ο οποίος δεν προέρχεται από τον παραταξιακό πυρήνα της ΝΔ, έναν άνθρωπο ο οποίος προέρχεται από έναν ευρύτερο και έναν άλλο πολιτικό χώρο με αναγνωρισμένη όμως εμπειρία επιχειρησιακή από εκεί και πέρα δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ο κ. Αποστολάκης δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της απόφασης που πήρε και της απάντησης που έδωσε στον Πρωθυπουργό και από την άλλη είδαμε μια χυδαία συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπάθησε με την ανακοίνωση που έκανε και με αυτά τα οποία διέρρεε να τορπιλίσει και να δυναμιτίσει την προσπάθεια συναίνεσης που υποτίθεται ότι και ο κ. Τσίπρας είχε επικαλεστεί στη Βουλή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Άρα ο κ. Μητσοτάκης τραβάει μπροστά, είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις επιλογές που κάνει ο πρωθυπουργός, τις στηρίζουμε και παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η κυβέρνηση να βοηθήσει τη χώρα μας ήδη έχουμε πετύχει πάρα πολλά πράγματα», κατέληξε.