Απολύτως δρομολογημένες είναι οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος και για πρώτη φορά στη διάρκεια της διακυβέρνησής του θα έχουν ξεκάθαρα δομικά χαρακτηριστικά. Οπως δημοσιοποίησαν πρώτα τα «Π», οι εισηγήσεις των συνεργατών και των συνομιλητών του που επιμένουν ότι το νέο του πολιτικό αφήγημα θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν ο ανασχηματισμός πραγματοποιηθεί πριν από το διήμερο της παρουσίας του στη ΔΕΘ κερδίζουν συνεχώς έδαφος και, ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι οι σχετικές ανακοινώσεις ίσως είναι και θέμα ελάχιστων 24ωρων.

 Τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους εν λόγω κύκλους, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την έξαρση της πανδημίας, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την ευκαιρία για τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια στα οποία, κατόπιν των αναλύσεων του Μεγάρου Μαξίμου, θα πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο προσώπων και λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ώρες θεωρούνται «κλειδί» στο καλεντάρι των πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών (η επιστροφή του είναι προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα), αφού ο οικογενειακός χαρακτήρας της παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη επί αμερικανικού εδάφους προσφέρεται από κάθε άποψη για ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων και οριστικοποίηση των σχεδίων του. «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πάρει αποφάσεις απομονωμένος στο αεροπλάνο στη διάρκεια κάποιου μεγάλου ταξιδιού ή έπειτα από ορισμένες στιγμές με την οικογένειά του, φορτίζοντας τις μπαταρίες του και καθαρίζοντας το μυαλό του», υπογραμμίζουν άνθρωποι που ξέρουν να ερμηνεύουν τις κινήσεις και να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις του πρωθυπουργού.

 Το περίγραμμα των νέων δομών της κυβέρνησης

 Ανεξαρτήτως, πάντως, της ακριβούς χρονικής επιλογής του ανασχηματισμού (πριν ή μετά τη Θεσσαλονίκη δηλαδή), είναι σαφές ότι, σε συνεννόηση με τον διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τους δύο υπουργούς πλέον Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο, έχουν συζητήσει εκτενώς τόσο για το περίγραμμα των νέων δομών που θα θεσπιστούν σε κρίσιμα υπουργεία όσο και για τους βασικούς άξονες των ανακατατάξεων που θα αφορούν τη σύνθεση της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η διαδικασία αυτή θα έχει πιο έντονη από ποτέ την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Νέα περίοδος

  Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες του Μαξίμου στο μέτωπο αυτό θα καθοριστούν από την ανάγκη να καταδειχθεί η νέα περίοδος που ξεκινά για το κυβερνητικό στρατόπεδο το ερχόμενο φθινόπωρο, έστω κι αν μετά τις καταστροφές των προηγούμενων εβδομάδων και τις εξελίξεις με τον κοροναϊό η ρητορική του πρωθυπουργού θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Ετσι, η επιχείρηση αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και πολιτών σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μιας εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής ενόψει της κλιματικής αλλαγής, όπως και η εκπομπή ακόμη ενός ισχυρού μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού θα έχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα της Διεθνούς Έκθεσης. Ωστόσο, στο στενό περιβάλλον Μητσοτάκη κυριαρχεί η άποψη ότι η παράμετρος αυτή επ’ ουδενί δεν πρέπει να αποδυναμώσει επικοινωνιακά τις εξαγγελίες για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις ευκαιρίες που ανοίγονται λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και της διεθνούς προσδοκίας για το οριστικό πέρασμα στη μετα-COVID εποχή.

 Φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στο  μέτωπο της οικονομίας

Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε μια πρώτη γεύση των κυβερνητικών προθέσεων, κάνοντας ανοιχτά λόγο για περαιτέρω φοροαπαλλαγές και θετικές παρεμβάσεις κυρίως μέσω της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των εισφορών. Μιλώντας, μάλιστα, στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το οριστικό πλέγμα των δράσεων θα περιγραφεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, ενόψει και του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, ενώ άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο ακόμη και για περισσότερες διευκολύνσεις (ανάλογα με τα περιθώρια που θα αφήσει το δημοσιονομικό περιβάλλον) αναφορικά με την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας. Δεν αποκλείεται, δε, αυτή να είναι και μια από τις «εκ[1]πλήξεις» που μπορεί να επιφυλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της διαφορετικής πραγματικότητας στην οποία θα κληθούν να δραστηριοποιηθούν τους επόμενους μήνες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε τομείς όπως η ψυχαγωγία και η εστίαση.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ