Με αναφορές και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση που αφορά το σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό και τις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, καθώς και τη βελτίωση επενδυτικών αδειών διαμονής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, όπως την περίοδο 2015-19, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης».

Τόνισε, μάλιστα, ότι, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας, «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας».

Μειωμένες κατά 86% οι μεταναστευτικές ροές

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μεταναστευτικές ροές το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86% και, μάλιστα, στα νησιά κατά 95%. Στο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 77% οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδοχώρα. «Πλέον, στις δομές και στο "ΕΣΤΙΑ" έχουμε 46.000 διαμένοντες, με χωρητικότητα 66.000 θέσεων» ανέφερε.

Οι αλλαγές στις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών

Μιλώντας για το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι με την τροποποίηση διατάξεων του νόμου περί απελάσεων και του νόμου περί επιστροφών, ρυθμίζονται ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.

Εξήγησε πως σκοπός των ρυθμίσεων αυτών είναι η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί απελάσεων και επιστροφών και, κατά το δυνατόν, περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών.

Αναλύοντας τους στόχους του νομοθετήματος τόνισε πως «είναι ο σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αλλοδαπών εν γένει που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης χερσαίας ή θαλάσσιας διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της χώρας, από τις διαδικασίες επιστροφής που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις».