Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, αλλά και η πολιτική αντιπαράθεση.

Η 85η ΔΕΘ αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με τη διοργάνωση να διαρκεί μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα. Μια διοργάνωση που θα διαφέρει κατά πολύ από παλιότερες, καθώς θα αποτελέσει την πρώτη COVID free έκθεση που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η είσοδος στους χώρους της ΔΕΘ θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή πρόσφατα νοσήσαντες με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων, ενώ φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, θα λειτουργήσουν κανονικά τα εμπορικά περίπτερα. Τόσο καθημερινά, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, όσο και τα δύο Σαββατοκύριακα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ακόμη, όπως και πέρυσι, θα διοργανωθεί μια σειρά παράλληλων ψηφιακών εκδηλώσεων, με πάνελ που θα αφορούν πολλά θέματα σχετικά με την οικονομία, γενικότερα τις εκθέσεις, την ανάπτυξη, αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Εκτιμήσεις για τον αριθμό των φετινών επισκεπτών είναι λίγο δύσκολο να γίνουν από σήμερα, πάντως οι διοικούντες ευελπιστούν ότι θα ξεπεράσει τα 100.000 άτομα, ένα νούμερο που είναι σαφώς μικρότερο από τα 280.000 που είχαν περάσει από τη ΔΕΘ το 2019.

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου. Θα περιλαμβάνει ομιλία και συνέντευξη Τύπου και πιθανώς επίσκεψη σε κάποια περίπτερα.

Σε αντίθεση με πέρυσι, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει μπροστά από 50 θεσμικούς εκπροσώπους, φέτος η ομιλία προγραμματίζεται να γίνει στο «Βελλίδειο», όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνοι οι εμβολιασμένοι. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει το Σάββατο το βράδυ, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Μία εβδομάδα μετά θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει, όπως και πέρυσι, διπλή άνοδο στον Βορρά: μία για τη σύσκεψη των φορέων της πόλης, που είναι πιθανόν να γίνει δύο με τρεις ημέρες νωρίτερα, και μία για το διήμερο της ΔΕΘ (18 και 19 Σεπτεμβρίου), το οποίο θα περιλαμβάνει την ομιλία του κ. Τσίπρα και τη συνέντευξη Τύπου. Θα έχει, πάντως, εδώ ενδιαφέρον να δούμε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αν σε αυτήν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι μη εμβολιασμένοι.

Σε πολιτικό επίπεδο, τώρα, η αντιπαράθεση θα έχει στο επίκεντρο τις πυρκαγιές και τις επιδόσεις της κρατικής μηχανής, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι και η πανδημία θα είναι ένα βασικό σημείο αιχμής για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Στο ενδιάμεσο των δύο επισκέψεων θα ανέβουν για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη τόσο η πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.