Με διάθεση συναινετική και με το βλέμμα στα επόμενα αναγκαία βήματα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου.

«Θα υπάρξει συζήτηση στην Βουλή πολύ σύντομα, με το που θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες για να κάνουμε μια αξιολόγηση, αλλά κυρίως να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα», είχε δηλώσει ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 12 Αυγούστου.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

«Θα παρουσιάσει την κατάσταση χωρίς φτιασίδια», τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη: Τι συνέβη, τι έπραξε η κυβέρνηση μέχρι τώρα, με τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της πολιτικής προστασίας και τι σκέπτεται να πράξει στο εξής.

Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται ακόμα να προχωρήσει σε συνολικό απολογισμό σε σχέση με τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμα και δεν επιθυμεί να στείλει το παραμικρό μήνυμα επανάπαυσης ή εφησυχασμού.

Αναμένεται, ωστόσο, να δώσει έμφαση κατά την πρωτολογία του, στη διάλυση ορισμένων μύθων, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος συνεργάτης του. Κατά πρώτον, του μύθου για την πολιτική των εκκενώσεων χωριών και οικισμών που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν. Κατά δεύτερον, του μύθου περί σχεδίων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και δημιουργία αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες εκτάσεις. Το τρίτο σημείο που θα επιμείνει είναι αυτό της θολής διαμαρτυρίας, όπως τη χαρακτηρίζει, που ποντάρει στον πόνο των ανθρώπων και θέλει να γίνει μια αντισυστημική φωνή.

Θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης

Ευθεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν σχεδιάζει να κάνει – όχι στην πρωτολογία τουλάχιστον και ούτε στη συνέχεια, εφόσον δεν προκληθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον πράσινο πυλώνα της οικονομίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους, συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις.

Θα εξηγήσει επίσης ότι πρόκειται κυριολεκτικά για αλλαγή εποχής, ότι στο εξής οι καύσωνες και οι πυρκαγιές θα είναι πιο συχνά φαινόμενα και πως χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και του μοντέλου συμπεριφοράς.

Μεγάλο βάρος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί

Μεγάλο βάρος αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός σε αυτά που έχουν ήδη γίνει μέσα στο τελευταίο διάστημα, αμέσως δηλαδή μετά την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr ανέβηκε και λειτούργησε άμεσα και μέσα σε μόλις πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της έχουν διατεθεί περισσότερα από 10,4 εκατ. ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα, για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί έχει ήδη εγκριθεί η έκτακτη επιχορήγηση με περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ Δήμων και Περιφερειών που επλήγησαν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται πιο συγκεκριμένα για τα σχέδια για την αναγέννηση των περιοχών αυτών.

Η συνεδρίαση της Βουλής είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10:30 και σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη πρόκειται για «συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης».