Με ενδιαφέρον αναμένεται η «πρεμιέρα» της Τετάρτης για τη Βουλή, όπου οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου θα τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πρόκειται για το πρώτο κοινοβουλευτικό μπρα ντε φέρ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εν όψει της «καυτής», όπως προβλέπεται, πολιτικής σεζόν, ενώ η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να δώσει μεταξύ άλλων και το στίγμα της αντιπαράθεσης εν όψει ΔΕΘ.

Η συζήτηση προβλέπεται αναπόφευκτα να επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, με κυριότερο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ. και θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Μητσοτάκης: Κανένας πολίτης αβοήθητος - Ψυχραιμία και ενσυναίσθηση

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του αναμένεται να εστιάσει στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και στην γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η στάση του πρωθυπουργού στη Βουλή θα κινηθεί στο πλαίσιο που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα: Χαμηλοί τόνοι, λογική και ενσυναίσθηση.

Όπως και τις εφιαλτικές ημέρες που τα πύρινα μέτωπα κατέκαιαν την Βόρεια Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τηρήσει ψύχραιμη στάση, ξεδιπλώνοντας το κυβερνητικό πλάνο για την επομένη της καταστροφής, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις αστοχίες που έγιναν. Άλλωστε ο ίδιος στο μήνυμά του έχει ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για τις αδυναμίες που υπήρξαν.

Ο πρωθυπουργός προβλέπεται να αναφερθεί στο παγκόσμιο στοίχημα της κλιματικής κρίσης και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές θα επισημάνει τα ακραία φαινόμενα νέου τύπου, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Τσίπρας: Προγραμματισμός αντιπολιτευτικών βημάτων εν όψει ΔΕΘ

Στον αντίποδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας των αντιπολιτευτικών του βημάτων, με το βλέμμα στη ΔΕΘ. 

Η κριτική που θα ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικεντρωθεί στους χειρισμούς του «επιτελικού κράτους», ενώ θα παρουσιάσει την πρόταση επτά σημείων που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιτακτική ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση που κράτησε ο κ. Τσίπρας κατά τις ημέρες της πύρινης κόλασης, αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης εσωκομματικής διαμάχης. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, υποστήριξαν την τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, με ταυτόχρονο αίτημα για παραιτήσεις υπουργών. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν τους άκουσε και επέλεξε να κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους, συνοδεύοντας την κριτική του με κάποιες προτάσεις.

Φουλ επίθεση από Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ανέβασε στα ύψη τους τόνους το προηγούμενο διάστημα, με το βλέμμα εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος, ζητώντας μάλιστα την αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Η Φώφη Γεννηματά θα επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά shows», ενώ θα υπρεθεματίσει την «ανικανότητα του επιτελικού κράτους», επικεντρώνοντας την κριτική της στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην απουσία πρόληψης και στην έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων.