Στη Βουλή μεταφέρονται τα «πύρινα μέτωπα» των αυγουστιάτικων πυρκαγιών που εξαφάνισαν πάνω από 1,2 εκατομμύριο στρέμματα δάσους.

Στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στη Βουλή, οι καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων θα βρεθούν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Στις 10.30 το πρωί οι αρχηγοί των κομμάτων, πρόκειται να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους για να ξεδιπλώσουν, η μεν κυβέρνηση τα μέτρα που θα παρθούν, αλλά και τα λάθη στη διαχείριση που πρέπει να διορθωθούν, η δε αντιπολίτευση θα αναφερθεί στην αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να διαχειριστεί την κρίση και να προλάβει εγκαίρως τις καταστροφές και τις απώλειες, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπουργούς «πρωταγωνιστές».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για το παγκόσμιο στοίχημα της κλιματικής κρίσης και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές θα επισημάνει τα ακραία φαινόμενα νέου τύπου, υπογραμμίζοντας τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τον παρατεταμένο καύσωνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην αποτυχία και κατάρρευση του επιτελικού κράτους, κάνοντας λόγο για «επιτελική αποτυχία», ενώ θα παρουσιάσει την πρόταση επτά σημείων που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιτακτική ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Για «ανικανότητα του επιτελικού κράτους» θα μιλήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, επικεντρώνοντας την κριτική της στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην απουσία πρόληψης και στην έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων.

Η Φώφη Γεννηματά θα επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά shows», ενώ θα επαναλάβει το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 π. μ. την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.