Η δημοσκοπική ακινησία του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον προβληματισμό που φέρνει στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγει και μια μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα στο κόμμα, σε σχέση με τις θέσεις και τις απόψεις που εξέφρασε όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Οι σκέψεις αυτές έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου, καθώς, παρά τα πολλά και πυκνά γεγονότα του καλοκαιριού, η εικόνα των κομμάτων στη συνείδηση των πολιτών δεν φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά, τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επενδύει στο Ταμείο Ανάκαμψης και στα χρήματα που θα πέσουν στη χώρα από το φθινόπωρο και μετά. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και, όπως υποστηρίζουν, το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει μάλλον δυσκολεύει αυτό το σενάριο, τουλάχιστον για τους μήνες του φθινοπώρου.

 Η πρόωρη κάλπη και η αμφισβήτηση

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν, πάντως, ότι περισσότερο ανακουφισμένος από αυτή την εξέλιξη -από τα σενάρια απομάκρυνσης των πρόωρων εκλογών- πρέπει να αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα σηματοδοτούσε και τη δική του αμφισβήτηση. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι συνεργάτες του ξέρουν ότι μια δεύτερη ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. θα αποδυνάμωνε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργούσε την αίσθηση ότι πλέον ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει την αίγλη που είχε ως προσωπικότητα και με την οποία κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους το 2015 να τον εμπιστευτούν. Παράλληλα θα άνοιγε μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τη γραμμή του κόμματος όσο και για την τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα. Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν, άλλωστε, κατά καιρούς αμφισβητήσει τις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΖΑ τόσο για τη διεύρυνση του κόμματος όσο και για τα στελέχη τα οποία έχει επιλέξει κατά καιρούς να έχει δίπλα του.

 Στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία

Η βίαιη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία και τη μεσαία τάξη και η εγκατάλειψη της αριστερής αντίληψης στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων έχουν φέρει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς κάποια στελέχη της ηγετικής ομάδας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη φυσιογνωμία του. Σκληρή κριτική γίνεται, ακόμη, στον Αλέξη Τσίπρα και για τον τρόπο με τον οποίον λαμβάνονται οι αποφάσεις μέσα στο κόμμα. Ολο το τελευταίο διάστημα υπάρχει σοβαρή γκρίνια από συντρόφους του ότι αποφασίζει μόνος του με κάποιους δικούς του ανθρώπους και ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τα όργανα του κόμματος. 

Ο ρόλος των ποσοστών

Ολη αυτή η κριτική προφανώς και θα εκφραστεί πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος και με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. Τα ποσοστά, δηλαδή, που θα πάρουν τα κόμματα στις επόμενες εκλογές θα παίξουν τον ρόλο τους, καθώς, εάν η διαφορά είναι μικρή, τότε οι γκρίνιες θα είναι περιορισμένες, ενώ, εάν είναι μεγάλη, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη λένε, ωστόσο, ότι γύρω από αυτό το θέμα υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Κατ’ αρχάς, αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από κανέναν, καθώς δεν υπάρχει το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει στην ηγεσία του κόμματος. Το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, αφήνοντας τους κομματικούς ακέφαλους, έχει αποδυναμώσει κατά κάποιον τρόπο τη δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει το πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται όχι μόνο να μην τον αμφισβητεί, αλλά και να στηρίζει τις απόψεις του, όταν αυτές αμφισβητούνται από κάποια στελέχη του κόμματός του, υποστηρίζουν στελέχη του «κλειστού επιτελείου» του στην Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία της διακυβέρνησης της χώρας και επαφές στο εξωτερικό, ενώ αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται και ιδιαίτερα ρεαλιστής σε ό,τι έχει να κάνει με τη διοίκηση της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ