Στις σκηνές ακραίου αυτομαστιγώματος εν μέση οδώ που εκτυλίχθηκαν στον Πειραιά κατά τον εορτασμό της μουσουλμανικής εορτής Ασούρα αναφέρθηκε ο βουλευτής Α' Αθήνας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ο βουλευτής επικαλέστηκε το άρθρο 13 του Συντάγματος, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση αυτή θρησκευτικής λατρείας αντισυνταγματική διότι προσβάλλει τα χρηστά ήθη, ενώ σημείωσε πως για την αδειοδότησή της προκύπτουν ευθύνες.

Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν είναι μονό ο Έβρος, είναι κι η Αθήνα, είναι κι ο Πειραιάς. Είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στον Πειραιά έναν δημόσιο, μέχρι αυτοτραυματισμού, μαστίγωμα στο πλαίσιο της θρησκευτικής εορτής Ασούρα των σιιτών Μουσουλμάνων. Αυτό δεν είναι μόνο προκλητικό. Προκλητική, για παράδειγμα, είναι η περιφορά μίας γιγάντιας προσφυγοπούλας κούκλας, την ώρα που απαγορεύονται οι Ορθόδοξες Λιτανείες και η περιφορά της Εικόνας της Παναγίας. Αυτό εκτός από προκλητικό είναι και λάθος.

Όταν απαγορεύεται η περιφορά της Εικόνας της Παναγίας μας, δεν μπορεί να επιτρέπεται η περιφορά μίας νευρόσπαστης προσφυγοπούλας κούκλας από τη Συρία που πάει στο Λονδίνο. Δεν μπορεί να επιτρέπεται αυτό το δρώμενο. Όμως, το αυτομαστίγωμα δεν είναι απλά ενοχλητικό ή λάθος, είναι αντισυνταγματικό κι εκεί υπάρχουν ευθύνες. Όποιος το επέτρεψε, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το άρθρο 13 του Συντάγματός μας, παράγραφος 2, προσδιορίζει ότι η άσκηση οποιασδήποτε λατρείας δεν μπορεί να προσβάλει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη.

Το να αυτομαστιγώνεται κανείς μέχρι αυτοτραυματισμού, εν τω μέσω του δρόμου στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ότι δεν προσβάλει τα χρηστά ήθη. Συνεπώς, αυτό που έγινε, είναι αντισυνταγματικό.

Το Σύνταγμά μας, το άρθρο 13, παράγραφος 2, εκεί που δίνει τα εχέγγυα σε κάθε θρησκεία και σε κάθε δόγμα, ελεύθερα να λειτουργεί και να ασκείται στην Ελλάδα, το διαβάζω verbatim: «Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη». Το αυτομαστίγωμα μέχρι αιμάτων και αυτοτραυματισμού είναι, λοιπόν, αντισυνταγματικό κι ως Βουλευτής Αθήνας, επειδή έχει γίνει και στην Αθήνα αυτό, δεν έχει γίνει μόνο στον Πειραιά, πιστεύω ότι εδώ θα πρέπει να αναζητήσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες. Προκαλούμε τον λαό, αυτό είναι λάθος και θα πρέπει τα λάθη να τα αναγνωρίζουμε και να τα διορθώνουμε.

Η πρότασή μου είναι τα δημόσια τέτοιου είδους αυτομαστιγώματα να μην επιτρέπονται».