Την απόφαση της κυβέρνησης όπως τα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα, διατράνωσαν από τον ακριτικό Έβρο οι «συναρμόδιοι» υπουργοί Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το πέρας της επίσκεψής τους και των επιθεωρήσεων που είχαν σε στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες και εγκαταστάσεις.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας. Αυτή είναι η βούληση της Ελληνικής κυβερνήσεως», υποστήριξε στη σύντομη δήλωσή του ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό που διαπιστώθηκε με τον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη στα σημεία που επισκέφθηκαν αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται διαρκής ετοιμότητα που αποδείχτηκε ότι υπάρχει και τώρα εξελίσσεται ακόμα περισσότερο.

10127287-1-8-1020x1020__1_

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι: «Αποτελεί απόφασή μας – κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς – η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους». Και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».

10127289-3-6-1020x1020

 Ο ίδιος σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», επισημαίνοντας ότι «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

10127299-13-3-1020x1020

 Οι δύο υπουργοί κατά τη σημερινή επίσκεψή τους στον Έβρο συνοδεύονταν από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Οι υπουργοί  επιθεώρησαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 (ΕΦ 1) και το ΕΦ Πετάλου, περιηγήθηκαν στο Δάσος των Καστανεών όπου επέβλεψαν τα μέσα φύλαξης και επιτήρησης, συμμετείχαν σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στο Χειμώνιο Ορεστιάδος. Επίσης, έγινε επίσκεψη στη συνοριακή γέφυρα των Κήπων και επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών του αποτρεπτικού εμποδίου (φράκτη) στο Πέταλο.

10127297-11-4-1020x1020
10127294-8-5-1020x1020


Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης συμμετείχαν σε σύσκεψη στην έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού) με τη συμμετοχή Βουλευτών του Νομού Έβρου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η επίσκεψη στην Π.Ε. του Δ’ Σ.Σ. ολοκληρώθηκε με την επίδειξη του δέσμιου αεροστάτου των Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. – FRONTEX εντός του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρουπόλεως «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».