Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Έλληνας που να μην βίωσε είτε ο ίδιος, είτε κάποιος δικός του άνθρωπος τον πόνο και την αγωνία, που προκαλούν οι πυρκαγιές. Άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, περιουσίες έγιναν στάχτη, η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Οι αιτίες για αυτή την καταστροφή είναι πολλές. Η κλιματική αλλαγή, οι εμπρησμοί, η άναρχη δόμηση, ο αριθμός των πυρκαγιών, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας που επηρέασε τους διαθέσιμους πόρους και η ατομική ευθύνη είναι αναμφίβολα κάποιες από αυτές.

Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες έχει στηθεί, κυρίως στα social media, ένα ευτελές «επικοινωνιακό γαϊτανάκι», με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία. Εύλογα δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα. Για όλα τα δεινά αυτής της χώρας φταίει η κυβέρνηση; Δεν κρίθηκε η αντιπολίτευση από τον λαό για την διαχείριση που έκανε σε ζητήματα μικρότερης έντασης από αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα τόσο τις τελευταίες μέρες όσο και τα τελευταία 2 χρόνια; Είναι τόσο απαραίτητος ο συμψηφισμός με προηγούμενες καταστροφές; Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει σεβασμός στον πόνο των πληγέντων;

Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε με κάθε τρόπο δίπλα σε αυτούς που δίνουν την μάχη. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εθελοντών που προσπαθούν με κάθε μέσο να συμβάλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανθρώπων που είναι δίπλα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές και προσπαθούν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια ΕΝΩΜΕΝΟΙ χωρίς να νοιάζονται για το κόμμα που στηρίζει ο διπλανός τους. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα όσων προσπαθούν να περιθάλψουν τα ζώα που έχουν πληγεί από τις φωτιές. Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση σε αυτά που δημοσιεύουμε στα social media και στην άκριτη αναπαραγωγή αναξιόπιστων πληροφοριών. Το μίσος και ο διχασμός δεν θα λύσουν τα προβλήματα.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Οι πόροι που θα διατεθούν θα επηρεάσουν την ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι ο COVID-19 είναι ακόμα εδώ, όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Σε αυτές της συνθήκες είναι άκαιρο και επιζήμιο να «πυροβολούμε» αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει αυτά τα δύο χρόνια ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά δυσκολίες που σε πολλές περιπτώσεις μεγεθύνονται από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Άλλωστε όταν επανέλθει η ομαλότητα θα υπάρχει όλο το περιθώριο για κριτική, για βελτιώσεις, για γόνιμη αντιπαράθεση. Η στοχευμένη εκμετάλλευση της καταστροφής και του πόνου των πληγέντων και η επένδυση στο διχασμό για να εκπληρωθούν κομματικά συμφέροντα είναι περιττές αυτές τις δύσκολες στιγμές.

*Κουναδέας Θεόδωρος
Επισκέπτης Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών