Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες, αλλά και σημαντικές εκκρεμότητες που θα χρειαστούν χρόνο για να επιλυθούν.

Καταρχήν, υπάρχουν δύο άγνωστοι «Χ», που δεν είναι άλλοι από την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο, αλλά και το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού. Ως προς το τελευταίο, στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να τραβήξει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών.

Η εγκύκλιος Χριστοδουλάκη

Γι’ αυτό και ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Καρφί», έστειλε εγκύκλιο στις οργανώσεις του κόμματος για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις των υποψήφιων βουλευτών του κόμμ τος στις εκλογές του 2019 για τη νέα συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.

Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, αφήνοντας μια χαραμάδα αναβολής των εκλογών εάν αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα. Αν τα προαναφερθέντα αποτελούν τους αγνώστους «Χ», υπάρχουν ζητήματα που ακόμα δεν έχουν τεθεί καν. Για παράδειγμα, στις προηγούμενες εκλογές είχε αποφασιστεί αρκετούς μήνες πριν ότι ο κορυφαίος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος θα αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών.

Ανοιχτό το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων

Εως τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο πρόσωπο αντίστοιχου κύρους που να εγγυηθεί την εγκυρότητα της διαδικασίας. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει και το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο για να αποφασίσει το χρονικό της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό θα γίνει στις αρχές ή στο τέλος του μήνα.

Αν η συνεδρίαση γίνει προς το τέλος, τότε είναι ένα ερώτημα το αν βγαίνουν οι ημερομηνίες για να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές μέσα στο τρέχον έτος ή αν θα πάρουν παράταση για το 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής λειτουργούν σαν να έχει ξεκινήσει η κούρσα.

Οι επαφές και οι περιοδείες των υποψηφίων

Η Φώφη Γεννηματά, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα και επανενεργοποιούν ή συγκροτούν τους πυρήνες τους και χτίζουν τις συμμαχίες τους

Η κ. Γεννηματά αξιοποιεί την ιδιότητά της και επισκέπτεται διάφορες περιοχές για διττό λόγο. Οπως έκανε με την περιοδεία της στην Αχαΐα, με αφορμή τις πυρκαγιές, την οποία όμως αξιοποίησε για να δει και αρκετά τοπικά στελέχη, έχοντας, μάλιστα, στο πλευρό της και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είναι βουλευτής του νομού. Συν τοις άλλοις, η Φ. Γεννηματά όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επισκεφθεί μια σειρά νομούς και πόλεις.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει περιοδεύσει και έχει κάνει σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, όπως επίσης έχει κάνει «ψηφιακές περιοδείες» σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία. Ιδιαιτέρως ενεργό είναι το δίκτυο των συνδικαλιστών που την υποστηρίζει.

Η κινητοποίηση των έμπειρων στελεχών

Την ίδια στιγμή, έχουν κινητοποιηθεί έμπειρα κομματικά στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό της, όπως ο Μανώλης Οθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Τόνια Αντωνίου, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, καθώς επίσης και της νεότερης γενιάς, όπως είναι ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Κάτω από τα ραντάρ ο Ανδρουλάκης

Κάτω από τα ραντάρ κινείται ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εδώ και αρκετές ημέρες οργώνει τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Εκτός του νησιού, ο κ. Ανδρουλάκης έχει επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία, την Αχαΐα, τη Χίο κ.ά. Σημαντική δουλειά σε οργανωτικό επίπεδο κάνουν και οι δύο στενότεροί του συνεργάτες, Στέφανος Ξεκαλάκης και Ανδρέας Σπυρόπουλος, που είτε τον συνοδεύουν είτε αυτόνομα επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ., Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Πρέβεζα, Φθιώτιδα κ.ά.).

Σε υψηλούς ρυθμούς ο Λοβέρδος

Στους πλέον υψηλούς ρυθμούς κινείται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει περιοδεύσει σχεδόν στη μισή Ελλάδα τους μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Ο κ. Λοβέρδος μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, τη Σίνδο και τον Αγιο Κωνσταντίνο, ενώ έχουν προηγηθεί μια σειρά περιοδείες σε νομούς όπως η Θεσσαλονίκη, η Πρέβεζα, η Βοιωτία, η Καρδίτσα, η Αχαΐα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Χίος και έπονται η Φωκίδα, η Εύβοια και η Ηλεία. Για τον κ. Λοβέρδο είναι σημαντικό γεγονός η δημόσια στήριξη που έχει λάβει ως τώρα από σημαντικά στελέχη του κόμματος, κάποια εκ των οποίων ήταν πολιτικά ανενεργά το προηγούμενο διάστημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά