Την άμεση και καθοριστική σημασία εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους κρίσιμους τομείς της προλήψεως και διαχειρίσεως των δασικών πυρκαγιών αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και συγκεκριμενοποιήθηκε με σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγη ώρα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας, αφού σημείωσε ότι κατά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε η έτι περαιτέρω ενεργός εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών, τόνισε ότι αυτό συγκεκριμενοποιείται στους τομείς της προλήψεως και διαχειρίσεως των πυρκαγιών, στην από αέρος επιτήρηση με διάθεση των απαραίτητων πτητικών μέσων και στις περιπολίες στο έδαφος από στρατιωτικό προσωπικό και μέσα των ΕΔ.

IMG_20210805_123036

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι ΕΔ έχουν αναπτυχθεί προληπτικώς βάσει του σχεδίου «Ξενοκράτης» ενώ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) δέχεται και ικανοποιεί άμεσα όλα τα αιτήματα από την Πολιτική Προστασία.

Τις 3 τελευταίες ημέρες έχουν αναπτυχθεί 500 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, 63 οχήματα κάθε είδους, 39 επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

· Από τα 500 προαναφερθέντα άτομα τα 100 είναι των ομάδων του «Δευκαλίωνα», που υπάγεται στο σχέδιο «Ξενοκράτης».

· 4 ειδικά μηχανήματα Μηχανικού στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.

· 9 εποχούμενα περίπολα μαζί με προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την απομάκρυνση του πληθυσμού στην πυρκαγιά της Ολυμπίας.

· 50 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ολυμπία.

· Πραγματοποίηση πτήσεων επιτηρήσεως αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αερο-οχημάτων (UAV) των ΕΔ.

· Τήρηση σε καθημερινή βάση τμημάτων επιφυλακής των 50 ατόμων έκαστο ανά σχηματισμό για την άμεση επέμβασή τους, όποτε τους ζητηθεί, από την Πολιτική Προστασία.

· Διάθεση των κατάλληλων μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, επικουρικώς στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την απομάκρυνση των πληθυσμών από παραθαλάσσια μέρη, όποτε απαιτηθεί και ζητηθεί.

Και ο Στρατηγός Φλώρος κατέληξε τονίζοντας τα εξής: «Είμαστε πανέτοιμοι. Μακάρι να μην απαιτηθεί όμως η περαιτέρω εμπλοκή μας».