«Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον ιατρικό φάκελο, που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ιατρικές βεβαιώσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως στις 30 Ιουλίου ανοίγουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 12 έως 15 ετών.

Αναφορικά με το Freedom Pass, ο υφυπουργός έχουν γίνει 210.000 αιτήσεις και έχουν ενεργοποιηθεί οι 190.000.

Ακόμη επισήμανε ότι οι πολίτες μπορούν να εμβολιαστούν σε όποιο μέρος βρίσκονται.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργανατά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τον ψηφιακό φάκελο υγείας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε: «Αυτό που ανακοινώσαμε χθες είναι ουσιαστικά το πρόπλασμα του ατομικού ιατρικού φακέλου δηλαδή ο σκοπός είναι σε αυτό τον ιατρικό φάκελο να έχει πρόσβαση ο καθένας από εμάς σε όλα τα ιατρικά, νοσοκομειακά, υγειονομικά του δεδομένα. Κάτι που κανονικά είναι αυτονόητο δηλαδή να έχουμε πρόσβαση εμείς οι ίδιοι στα δικά μας δεδομένα. Ξεκινάμε για όσους είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, είναι αυτό μια προϋπόθεση για να μπορείς να κάνεις χρήση της εφαρμογής αυτής. Ξεκινάμε με τις συνταγογραφήσεις και τα παραπέμπτικά τα οποία έχουνε γίνει από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα».

«Δηλαδή όποιος μπει μέσα στην εφαρμογή θα δει τι συνταγογραφήσεις και τι παραπεμπτικά έχει μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Στη συνέχεια μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορέσουμε να προσθέσουμε όλα τα ίδια δεδομένα που αφορούν την περίοδο από το ’12 μέχρι σήμερα. Από το ’12 γιατί από τότε ουσιαστικά λειτουργεί στη χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και βεβαίως στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε και τις νοσηλείες και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων από δομές υγείας δημόσιες και ιδιωτικές», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Μια άλλη πολύ χρηστική εφαρμογή είναι ότι θα έχουμε ειδοποιήσεις για κάθε μια πράξη, για κάθε μια συνταγογράφηση η οποία γίνεται στον ΑΜΚΑ μας. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για τις πράξεις που εμείς έχουμε δώσει την εντολή και μας αφορούν έτσι ώστε να μην έχουμε κανένα φαινόμενο, που δυστυχώς τα παλιότερα χρόνια είχαν παρατηρηθεί έντονα, συνταγογραφήσεων στον ΑΜΚΑ μας χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα ιατρικό αρχείο του καθενός βεβαίως με δικλείδες ασφαλείας οι οποίες υπάρχουν, θα είναι για τη χρήση τη δική μας, θα είναι για τη χρήση με τη δικιά μας επιλογή και πρωτοβουλία του γιατρού μας για να έχει μια καλύτερη εικόνα και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να παρακολουθούμε και εμείς και ο γιατρός μας την όποια εξέλιξη αφορά την υγεία μας. Αυτό ήταν αυτονόητο και δεδομένο να συμβεί», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς.

«Η χρήση δεν είναι για να κάνεις κάτι, είναι ουσιαστικά για να ενημερώνεσαι για τις πράξεις οι οποίες έχουν προηγηθεί. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα παρακολουθήσει αυτή την εφαρμογή όπως παρακολούθησε και την άυλη συνταγογράφηση. Πιστεύω ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των συμπολιτών μας που είναι στην άυλη συνταγογράφηση. Νομίζω ότι η κουλτούρα των συμπολιτών μας προς τη χρήση των ψηφιακών αυτών μέσων έχει αρχίσει και αλλάζει και την επιχειρούν όλοι», σημείωσε επεξγηματικά.

«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμονας και να κάνει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν αλλά αυτές οι οποίες του αρκούνε για να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να έχει μια συνταγογράφηση σε εκκρεμότητα και κάποιος ξεχνάει ότι πρέπει να πάει να πάρει το φάρμακο, έρχεται μήνυμα στο κινητό ότι σε πέντε μέρες λήγει η συνταγογράφηση την οποία έχετε σε εκκρεμότητα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν και οι ιατρικές βεβαιώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς.